Haidi Wigger Klaris: interview og live streaming


INTERVIEW & LIVESTREAM MED FANTASYFORFATTER HAIDI WIGGER KLARIS


Den 16.september i år kunne man se live streaming med fantasyforfatter Haidi Wigger Klaris på instagramprofilen @danskfantasy. Det var så spændende, berigende og lærerigt at se Haidi Wigger live, høre hende fortælle om sin nyeste bog Blodarv, sit forfatterskab, sine passioner og skriveprocess. Jeg følte derfor efterfølgende, at jeg blev nødt til at lave et referat af det. For at det var bevaret sort på hvidt. Jeg har i den forbindelse også fået lov til at stille Haidi Wigger Klaris nogle flere spørgsmål, som jeg har flettet ind i dette referat.  Jeg er jo helt vild med Haidis bøger. De er så spændende, fyldt med mystik og en nervepirrende stemning. Man bliver helt opslugt af dem. Hendes nyeste bog Blodarv er så velskrevet og spændende, som jeg skrev i min anmeldelse af bogen: "forfatteren er en sand mester til at skabe og fastholde en total dragende, gyseragtig mystisk stemning, så ens øjne forbliver limet til siderne og man fuldstændig glemmer tid og sted. Bogen læser nærmest sig selv og man glemmer helt at trække vejret på grund af den intense spænding"...


1. BLODARV

Livestream med Haidi Wigger indledtes ved, at hun viste sin superflotte helt nye bog Blodarv. Den er helt hvid med en flot mørkeblå detaljeret og dragende silhuet. Derfor sagde Haidi også, at fordi hendes bog er så hvid, så er det vigtigt, at man har rene fingre, når man læser den. Og den må også hellere være beskyttet af en fin bogpose, hvis man har den med i tasken, tilføjer Julie M Day.

Haidi kan slet ikke forstå, at det er hendes 5.udgivelse. Serietitlen på bogen er Sort måne og Blodarv er bogtitlen. Det er første bind i en trillogi. Det skulle faktisk kun have været en 2-binds serie, men dette ændrede sig for cirka 2 måneder siden, hvor det blev besluttet, at det skulle være en trilogi. 

2: HANDLINGEN

Hovedpersonen er Connor. Han er 17 år gammel. Det er første gang, at Haidi har en dreng som hovedperson. Connor er vokset op hos sin mor og det har altid kun været de to. Han har aldrig kendt sin far. På det tidspunkt, hvor vi møder Connor, er hans mor blevet syg og er død. Hans nyfundne moster Maryann overtager værgeretten over ham og det gør, at han skal flytte ud lang pokker i ... "in the middle of nowhere" i en lille by Mossy Creek. Bedstefaren er ikke særlig begejstret, mens mosteren er sød og imødekommende. Denne her by er atypisk, fordi man må faktisk ikke bruge sin mobil, medmindre man er godkendt af byrådet. Så man er "off the grid". Der er nogle forskellige regler. Fx skal internetbrug godkendes og man kan kun få adgang til internettet på det lokale bibliotek. Og der er visse dage, hvor der er udgangsforbud. Hvorfor ? Ja, det må man læse i bogen....  Haidi indrømmer, at hun ikke selv har lyst til at bo i den by, som hun har skabt. Connor møder en pige, der hedder Amelia. De bliver gode venner og bliver rigtig glade for hinanden. Ikke alle i byen er begejstret for, at de er sammen. For der er en stor hemmelighed i byen. Haidi fortæller, at hun har lavet en del research til denne bog fx indenfor astronomi, månefaser og den spirituelle betydning af månen og dens faser.  

3. BOGTITLEN

Haidi er så glad for sin bogtitel på sin nye bog.  Den er så lækker.  I begyndelsen vidste hun ikke, om det skulle være serietitel eller bogtitel. Først var det planen, at den skulle hedde sort måne 1 og sort måne 2. Men så sad hun hun sammen med sin redaktør og de besluttede, at hun skulle prøve at finde på en bogtitel. Der gik faktisk kun nogle minutter, så kom titlen til Haidi. Hun googlede titlen og der var heldigvis ingen andre, som havde benyttet den allerede. Hun var så glad. Men så fortalte forfattter Thomas Arnt, at der faktisk var et band, der hedder Blodarv. Så det er ret sjovt, fordi Haidi følger hastagget Blodarv, så får hun info om bandet og de får jo også info om hendes nye spændende bog. 

4. FOKUS PÅ DET PARANORMALE

Rent personligt er Haidi Wigger meget interesseret i den paranormale verden. Haidi tror på spøgelser og genfærd. Hun har faktisk haft flere oplevelser med dette. Hun er fascineret af det. Hun har , så længe hun kan huske tilbage, altid troet på liv efter døden. Hendes mor tror ikke på det, men hendes datter gør og det skræmmer hende faktisk lidt. Haidi har sågar prøvet en såkaldt "sitting" hos en clairvoyant. Hun kan godt lide det overnaturlige, noget mørkt, det paranormale fx hendes bog Åndehvisken. Den handler om at optage spøgelsesstemmer. Man stiller nogle spørsmål til spøgelserne og kan simpelthen høre svaret. Den åndelige verden bruger meget energi til at manifestere sig. Dette har Haidi prøvet i virkeligheden. En af Haidis store drømme er at besøge den amerikanske by Salem en dag, fordi det var her, at der i 1600-tallet foregik den meget berygtede heksejagt, som blev til de kendte "The Salem Witch trials". Det er filmatiseret i The Crucible.  Haidi kan godt lide at lege med det uhyggelige og mørke,  køre lidt på folk psykisk i sine bøger. Hun foretrækker, at handlingen foregår i vores "rigtige" verden, så hun skriver urban fantasy eller low fantasy men blandet med en masse mørke elementer. For Haidi er der hele tiden ideer til nye bøger, der står i kø i hendes tanker. Hun vil evt i fremtiden skrive dark fantasy eller en thriller for voksne.


5. LYSTEN TIL AT BLIVE FORFATTER:

Haidi fandt ud af, at hun gerne ville være forfatter, da hun gik hjemme på barsel med sin datter .  Men hun skrev også lidt, da hun var teenager i midten og slutningen af 1980 'erne.  Her skrev hun faktisk sine historier på en rigtig skrivemaskine. Hun fortæller ligeledes, at hun altid har læst meget. Hun slæbte bøger hjem fra biblioteket. Der var så mange bøger, at selv hendes egen mor var i tvivl, om Haidi faktisk læste alle bøgerne, eller om hun kun lånte dem for at imponere nogen. Men Haidi læste alle bøgerne.

6. VALG AF GENRE

Hun har valgt at skrive fantasy, fordi det kan hun bedst selv lide at læse. Det er hendes interesse og passion. Hun kan godt lide at lege med det uhyggelige, det mørke, dark fantasy. Herefter taler Julie og Haidi om dansk fantasy.  Haidi siger, at : "Vi kan gøre det ligeså godt som alle andre"  (genrer). Det er så ærgeligt, at det er sådan en underkendt genre her i Danmark, siger Haidi. Da Haidi var ung, der var der ikke særlig meget dansk fantasy. Det første danske fantasy, som hun læste var Dennis Jurgensen Dystopia og derefter var det Pernille Eyebyes Blodets bånd. Pernille har været en stor hjælp for hende mht tips i hendes forfatteskab i begyndelsen. Så Haidi takker Pernille Eyebye mange gange og håber, at hun kigger med.

7. DANSKE YNDLINGSBØGER:

Haidi kan godt lide romantiske paranormale bøger og chick lit. De skal ikke være for komplicerede eller tunge, men derimod med et relativ let plot, fordi hun har et travlt fuldtidsjob og læser nu kun, lige før hun sover. Så det skal bare være hyggeligt. Før i tiden læste hun 3 bøger på en gang. Hun havde en bog liggende ved sengen, en anden bog liggende på sofabordet og den tredje bog havde hun i tasken.  Nogle af Haidis danske yndlingsbøger er fx Christina Bondes Sjælevært (paranormal romance) Hun har en meget interessant indgangsvinkel. Det er night terror. Haidi er helt væk i Roser og violer af Gry Kappel Jensen: der er spænding & nordisk mytologi. Man får det hele i Grys bøger. Haidi har slugt dem råt og vil meget gerne have bog 3 snarest. Christian Engkilde: Pandoras vulkaner (spændende dystopisk fremtidsroman. Hvordan folk overlever efter et voldsomt vulkanudbrud), Carina Evytt: Dæmoner  ( så fantastisk horrorroman. Den er fascinerende.) og Sidsel Katrine Slej: Asgårds døtre.

8. UDENLANDSKE YNDLINGSBØGER:

Haidi er vild med følgende bøger: Stehanie Meyer: Twilight-serien. C.C. Hunter: Shadow Falls, Bøger af Elle Kennedy og Familien Bridgerton (serie) skrevet af Julia Quinn. Ravenel  af Lisa Kleypas.

9. SJOV LÆSEVANE:

Haidi har en helt særlig læsevane, som hun benytter nogle gange. Hun kan godt finde på, hvis hun kommer i tanke om en særlig scene eller passage fra en bog, at tage bogen i reolen og kun læse den pågældende scene og så derefter sætte bogen tilbage i reolen igen.  Det synes Julie M Day er en vildt god vane og ide. Det vil hun også prøve ( det vil jeg også prøve). 


10. BLODARV SKRIVEPROCESS:

Blodarv blev faktisk skrevet eller påbegyndt for cirka 5 år siden, da Haidi havde skrevet de første 2 bøger i sin debutserie og var i gang med den tredje bog. Men den lå bare på computeren og ventede. Blodarv hed faktisk "Regler" til at starte med pga alle de regler som, der er i byen. I slutningen af 2018 samlede Haidi den op igen. og så skrev den faktisk nærmest sig selv. Haidi forklarer, at det tager cirka et år fra man skriver til man har det færdige produkt i hånden. Nogle kan gøre det hurtigere. Med hensyn til Blodarv så kom begyndelsen af 2.bind med i slutningen af 1.bind. Og så kom den frem og tilbage mellem hende og redaktøren cirka 4-5 gange i alt. Haidi forklarer, at når hun skriver, så er hun ligesom selv med på en rejse. Hun skriver bare derudaf og er meget løssluppen, plotter ikke og er ikke så struktureret, når hun skriver. (hvorimod på hendes fuldtidsjob er hun meget struktureret). Haidi har allerede nu skrevet bog 2 i Sort måne serien. Den sendes snart ud til hendes betalæsere.  Det er meget spændende. Blodarv (bog 1) udkommer officielt den 16.oktober. Denne dag er valgt helt bevidst af Haidi, da den har en særlig betydning mht månefaser. Følg Haidi Wigger Klaris på instagram for at vide mere.


11. BYEN MOSSY CREEK & KORT I BOGEN

Haidi har selv fundet på bynavnet Mossy Creek. Hovedpersonen Connor hedder jo Demoss til efternavn, så på den måde fandt hun frem til navnet. Det er et rigtig lækkert navn synes både Haidi og Julie M Day.  Personerne i hendes nyeste bog bevæger sig meget mere rundt end hendes tidligere personer plejer at gøre, derfor synes hun, at der var brug for et kort i bogen som en slags pejleredskab. Det er et rigtig flot kort. Grovskelettet til bogen er faktisk baseret på en rigtig by i Californien USA, som hedder Downey Well.  Downey Well er også en lille by ligesom Mossy Creek. Det seneste indbyggertal, som er fra 2010, er der kun 300 indbyggere. Ekstra fact mht navne: Haidi har brugt en såkaldt navnegenerator til bynavnet i Åndehvisken, men ellers kan hun rigtig godt lide anderledes navne og engelskklingende navne. Hun skriver faktisk ofte ned, når hun hører nogle gode navne, som hun evt tror, at hun vil bruge i sine bøger. Det ved alle, der kender hende godt. 


12. MANDLIG HOVEDPERSON

Det er første gang i Haidis bøger, at fortælleren er en dreng / fyr. Det har været en udfordring (på den gode måde)  for Haidi, fordi hendes tidligere karakterer er meget mere følsomme ligesom Haidi selv. Haidi beskriver sig selv som en "emotionel" person, der kan mærke folks humørforandringer ol. Haidi fortæller, at hun bevidst valgte at skabe en modpol til sine tidligere karakterer. Hovedpersonen Connor er mere lukket og vil fx ikke tale med nogen om sin mors død og dermed om sin sorg. Hun har skulle tænke meget over, hvordan en ung mand er. Fx hvad tænker en dreng, når han er tiltrukket af en pige?. Haidi har ikke haft nogle mandlige betalæsere. Men alle synes, at hun er sluppet godt fra at skabe en ægte og troværdig mandlig hovedperson. Haidi tilføjer ydermere, at hun vælger engelske navne, fordi hun er meget fascineret af USA. Hun har været en del gange i USA.

13. HAIDIS BEDSTE TIPS TIL FORFATTERSPIRER: 

Hvis man ved hvilken genre man godt vil skrive, så prøv at læse noget i den genre, som du gerne selv vil skrive. Find ud af hvordan de formulerer sig i deres bøger. Kom ind i det sprog og hvad er det for nogle forlag, der udgiver dem og så følg forfatterne på de sociale medier. Forfatterne deler ofte noget om deres skriveprocess og arbejdsprocess. Næste tip er, at der er ikke noget, der er rigtig eller forkert. Nogle vil gerne planlægge alt, inden de skriver. Nogle får ideer og så skriver de. Der er nogle, der gør midt imellem. Der er ikke noget, der er rigtig eller forkert. Man skal simpelthen finde det, som driver en fremad rent energimæssigt. Fordi hvis energien ikke er der der, så due det ikke. Det er ikke noget man kan force. Det er rigtig mange timer, man lægger i at skrive en bog / være forfatter. så hvis du ikke synes, at det er sjovt, det meste af tiden. Så kommer man ikke nogle steder.


14. OPTIMALE SKRIVEFORHOLD & "SKRIVESNACKS":

Haidis skriver bedst, når det er mørkt udenfor og hun sidder på sit eget kontor, som blot er oplyst af en enkelt skrivebordslampe og computerskærmen. Hun hører altid musik, når hun skriver og bruger altid høretelefoner lige meget, om hun er alene hjemme eller ej. Haidi kan rigtig godt lide frugtkiks, chokolade eller mandler - eller hvad der nu lige er til rådighed i skabe og skuffer. og af drikkevarer skal det helst være te, cola eller iste. Hun foretrækker at skrive på sit kontor, da hun her har sit dejlige hævesænkebord og gode kontorstol. Men nogle gange tager hun også på hyggelige skriveweekender med sine forfatterkollegaer og så må hun nøjes med at skrive ved et almindeligt spisebord eller lignende.


15. YNDLINGSSERIER:

Haidis yndlingsserier er følgende: True blood serien, The Originals (serie), American Horrorstory (serie), The Haunting House (serie) og Yellowstone (serien).


16. OM HAIDI WIGGER KLARIS:

Haidi Wigger Klaris er født i 1972. Hun er uddannet lægesekretær og arbejder til hverdag fuldtids som datakvalitetstjekker i medicinalbranchen. 



UDGIVELSER

Haidi Wigger Klaris har udgivet 5 bøger og hendes debutbogserie på tre bind er blevet oversat til engelsk

2015: Skyggernes bog (bind 1)

2016: Skæbnens kald (bind 2)

2016: Sjælens pris (bind 3)

2018: Åndehvisken

2020: Blodarv (Bind 1 trilogien Sort måne)


Tusind tusind tak til Julie M Day for at lave denne live streaming på @danskfantasy med Haidi Wigger Klaris. Jeg er helt vild med live stream, hvor Julie M Day interviewer sine forfatterkollegaer. For mig, som er læser/ boganmelder og bogblogger er det en drøm, der går i opfyldelse at få mulighed for at komme så tæt på mine yndlingsforfattere. Det er som en spændende skattekiste, der bliver åbnet, fyldt med smukke, fascinerende og værdifulde kunstgenstande og skatte. Så berigende.

STORT TILLYKKE til Haidi Wigger Klaris med din nyeste udgivelse. Jeg er helt vild med den og glæder mig så meget til at læse videre i serien. Bogen Blodarv slutter med en kæmpestor og meget overraskende cliffhanger, så man higer i den grad efter bog 2 i serien.

Læs meget gerne min anmeldelse af Haidi Wigger Klaris nyeste bog Blodarv og Skyggernes bog. 

Skrevet af Youlooklikebook 


FØLG @danskfantasy PÅ INSTAGRAM (grundlagt af Julie M Day) og tjek jævnligt den helt nye hjemmeside www.danskfantasy.dk, hvor du kan se nogle af de allerbedste danske fantasybøger, læse anmeldelser af dem og selv rate dem.


  






Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva