Af blod og støv af Julie M Day


 Af blod og støv af Julie M Day

Udgivet 2020. 433 sider. Turbine forlaget. Fantasy for voksne.

Af Blod og støv foregår i en middelalderlig tid og handler om Yara og hendes heksesøstre Ysme og Ylvia, der pludselig må flygte fra onde ånder efter et fejlslagen hekseritual og dermed tage afsked med deres lille barndomsby og Yaras søde gode ven Philip.  Og om den superseje Zola, der med kampgejst, viljestyrke og snilde undgår at blive slave ved at rejse med et gammeldags beduinfolk.  Samt om Kong Severin af Kalos, der sætter magtsyge og økonomi over sin egen søn Cassius skæbne.  Hvor havner Yara og hendes søstre? Er de i sikkerhed? Hvad betyder Yaras drømmesyn? Hvad er Cassius ' nye skæbne? Hvordan påvirker Kong Severins nye beslutninger resten af folket i hans rige? 

Det er en spændende, medrivende, barsk, hjerteskærende, rørende hjertevarm, romantisk og velskrevet historie med alt fra flyvende heksekoste, ritualer, magisk krystalkugle, mystiske kranier, uhyggelige spåkoner, skræmmende drømmesyn, kropsbesættelser, afstraffelser og magtsyge til enorm viljestyrke, mod, hårde beslutninger og valg, ægte venskab og sammenhold, stor forelskelse og total hede elskovsscener, så man får røde kinder og hjertebanken.  

Allerede i de første linjer er der total spænding, idet vi suges direkte ind i Yaras historie, som er både rørende, hjertevarm, total nervepirrende, uhyggelig og magisk: "Månestrålerne hang som sølvspiraler ned gennem den mørklagte skov.  Yara løb så stærkt, at hun flere gange var ved at snuble.  Det sælsomme lys fra himmelrummet fik træernes grene til at ligne udstrakte fingre. Fingre, der forsøgte at gribe fat i ...."( side 9) Fuldstændig eminent begyndelse.  Julie skaber poetiske, magiske fantasy-agtige billeder i ens hoved.

Kapitlerne om Yara er helt eminente og inkarneret fantasy med hele pakken.  Man kommer helt tæt på hendes dejlige personlighed, følelser, tanker, søde hjertevarme minder med hendes gode barndomsven Philip.  Yara kommer helt ind under huden på mig og ind mit hjerte.  Ligeså Taran og Philips personligheder, baggrund og historie.  

Zola er en ægte kick-ass heltinde, der er så sej.  Hun udviser enorm viljestyrke og mod og er meget handlekraftig. Samtidig er hun både snu, omsorgsfuld, betænksom og følsom.  Det betyder utrolig meget for hende, hvem hun Er, hvor hun kommer fra, at passe på dem hun holder af, holde sine løfter og hævne dem, der sårer hendes nærmeste: " Zola kunne mærke vreden stige op i sig.  Resolut greb hun spyddet ved døren...hun sneg sig ind på den første bleghudede djævel, løftede sit spyd  og jog det med fuld kraft ned i nakken på ham...han sank i knæ med en uhyggelig gurglen...." 

Hendes kapitler er barske og utrolig interessante  ( og vækker meget stof til eftertanke) pga den store kulturforskel, som hun oplever, eftersom hun kommer fra en stamme, hvor kvinder kan være overhoved/ leder og hen til et gammeldags beduinfolk, hvor kvinder er mindre værd end mænd, og ikke kan bestemme deres egen skæbne, betragtes som en ejendom og skal dækkes til. 

Julie M Day skriver sine karakterer så overbevisende, at selv en slavehandler som Rulf ( der berøver uskyldige mennesker deres frihed) kommer ind i mit hjerte/ får min store medfølelse, fordi han er overbevist om, at ingen nogensinde vil være i stand til at elske ham udelukkende fordi han har hareskår.  Forfærdeligt. 

Jeg er ligeledes vild med Brunilla.  Hun er så sød, dejlig, selvsikker, ærlig og hviler meget i sig selv.  Jeg ser meget frem til at følge hendes udvikling fremover.  Jeg tror, at hun kunne blive en supersej heltinde med ben i næsen.

Vi følger skiftevis 9 forskellige karakterer, som hver har deres tydelige unikke stemme og personlighed. Modsætninger mødes på alle lag, både når det gælder holdninger, kultur og religion.  Der er fokus på både racediskrimination, manglende ligestilling, frihedsberøvelse, fordomme og nedsættende holdninger.  Denne bog sætter tingene på spidsen og stiller relevante spørgsmål og giver meget stof til eftertanke.  Fx  hvor priviligeret vi er i dag mht rettigheder. ( dog er der stadig fordomme mm)

Derudover vises der kærlighed fra forskellige vinkler og svære kærlighedsvalg og og stilles dermed spørgsmål til læseren angående, hvad der er vigtigst: kærlighed eller familie  & tilhørsforhold? Skønhed eller rigdom? Er en vansiret mand elskværdig?  Bogen er fyldt med tematiske modsætningspar som fx: rigdom - fattigdom.  Ægte kærlighed- tvungen ægteskab.  Frihed - frihedsberøvelse.  Lighed- ulighed.  Magt- afmagt.  Afstraffelse - nydelse.  Der er meget fokus på fordomme, nedsættende holdninger og deraf diskrimination.  Det er hårdt at læse, men det er også vigtigt og relevant.  For selvom vi lever i en mere moderne tid i dag og har meget bedre rettigheder og muligheder, så findes der stadig fordomme og diskrimination. 

Det har i den grad været en rutchebanetur igennem hele følelsesregistret at læse denne bog: lige fra glæde, hjertebanken, spænding, frygt, sorg og væmmelse.  Det er i høj grad en bog, der efterlader et stort indtryk på en og virkelig giver stof til eftertanke på mange niveauer. 

Alle sætninger er total velskrevet rent sprogligt og Julie M Days skrivestil gør, at man bliver dybt påvirket af det, hun skriver  både på godt og ondt ; nogle få steder ville man ønske at man havde en pude at putte for øjnene og andre steder er man i fantasy heaven  ( Wow! Yaras kapitler har så mange fantasyelementer og er så spændende.  Jeg kan ikke skrive om dem uden at spoile.  Men hold da fest de er eminente). 

Julie M Days skriveevner er helt eminente og hun formår at sætte sig fuldstændig ind i de forskellige personernes tanker og følelser.  Selv dem der er ubehagelige.  Jeg tror, at forsiden viser alle de forskellige skæbnetråde, der introduceres og som gradvist flettes sammen.  Jeg synes ikke, at det, at der er mange karakterer / fortællere, er forvirrende.  De er helt forskellige og der står tydeligt, hvem kapitlet handler om.  Ydermere er der en flot liste over alle personerne i bogen.  Men fordi der er så mange personer i bogen, så når man ikke så langt i handlingen/ historien og dette er nok bogens eneste minus.  Så jeg higer i den grad efter at læse videre og vide, hvad der sker fremover for jeg kan mærke, at det bliver meget stort . Jeg glæder mig så meget til bog 2 udkommer .

Denne nye fantasybogserie er helt klart begyndelsen på en ny mesterværksserie fra Julie M Days hånd.  Skæbnetrådene bliver spundet mere og mere sammen i de næste bøger, så alt hænger sammen og der kommer også drager. Denne bog ender med den vildeste cliffhanger, som jeg er helt vild med .  Der er lagt op til en fuldstændig magisk, hæsblæsende og total nervepirrende fortsættelse. Det er kampen mod det onde på flere niveauer... 

Jeg giver denne bog 5  meget store stjerner ud af 6 mulige. 

Årsagen til den manglende stjerne skyldes hovedsageligt, at man på grund af, at der er så mange fortællere/ karakterer, ikke kommer så langt i fortællingen og bogen derfor på en måde ikke føles lang nok.  Men mere som en introduktion.   

Den flotte forside/ bog cover er lavet af den dygtige grafiker Karin Hald.  Det er så smukt og fyldt med flotte detaljer . 

Der er ligeledes et flot kort i bogen, tegnet af Julie M Day selv. 

Bogen er ikke et anmeldereksemplar. 

Læs gerne mit Referat af Af blod og støv online bogreception fra 25.maj 2020 samt mine anmeldelser af Julie M Days prisbelønnede bogserie Grænsen til Trafallas.  Julie M Day er helt klart en af mine yndlingsforfattere. 


DANSK FANTASY: Julie M Day er ligeledes grundlæggeren af profilen @danskfantasy og bevægelsen for #meredanskfantasy. En helt fantastisk Instagram profil, som giver overblik over alt den bedste danske fantasy og der er de mest spændende online events, interviews med forfatter og konkurrencer. 

  

Skrevet af Youlooklikeabook 



BOGMERCH: Se alt det lækre og flotte bogmerch, som man kan få til Julie M Days Af blod og støv bog. Man kan ligeledes købe en pude og et puslespil.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva