Når runesten revner af Jakob Leth

Når runesten revner af Jakob Leth. Udgivet 2019.  221 sider.  Genre: fantasy med nordisk mytologi fra cirka 12 år og opefter .

Bogen handler om de to 15-årige venner og skolekammerater Jonas og Omid.  De lever et helt almindeligt teenageliv.  Men en dag begynder den smukke Freja i deres klasse. Hun har en dragende effekt på alle drengene i klassen.  Hun har mistet sine handsker og de to drenge tager med hende hele vejen til Lindholm Høje for at hente dem. Men det viser sig, at handskerne ikke er helt almindelige og det er Freja heller ikke. Hvilken slags handsker er det ? Hvem er Freja og kan de stole på hende? Hvad foregår der i virkeligheden og hvem samarbejder med hvem og hvad er deres sande motiver ?

Jonas og Omid kommer på det vildeste eventyr fyldt med fortryllelse, runesten, dybe hemmeligheder, kutteklædte mistænksomme skikkelser, ildelugtende helheste i forådnelse, vrede tågeelvere, dværge, midgårdsormen, kamp, flugt og magiske våben og ringe.

Handlingen fortælles i et nemt og letforståeligt sprog.  Historien er fyldt med spænding, action, uhygge og en hel perlerække af humoristiske oneliners og udtryk, så man griner højt mange gange.  Spændingen eskalerer mere og mere.  Jeg er total underholdt.  Jeg er især vild med scenen med midgårdsormen. Den er så velskrevet, spændende og som et superhelte-agtig take på nordisk mytologi blandet blandet med humor. Det er så sjovt og sejt . Jeg var totalt opslugt og kunne både se og lugte denne scene ( gerne mere af det i næste bog). " Da isflagen var helt helt frarevet den omkringliggende is, hævede den sit hoved på ny ...den blottede sine hugtænder, og et skrig undslap dens vidtåbne gab.  Skriget var frygtindgydende, og det fik det til at isne helt ind i Jonas ".

Tågeelver- scenen er også skøn, fyldt med spænding, action, magi  og uforudsigelighed:  "nu skreg Thoka af sine lungers fulde kraft. Tågen bag hende tårnede sig op til en tsunami... utallige lysglimt lyste den kæmpe tågebølge op og lydene  fra smældende var øredøvende.  Omid satte i spurt efter Brodir..."   Der en en hel masse spændende ting i denne bog.  Men jeg kan ikke skrive om flere, da jeg ikke vil spoile for meget.

Forfatteren er virkelig god til at skildre både det hverdagsagtige  ( så det føles ægte og humoristisk) samt at lave et pludseligt skift til det magiske ( fantasy-delen).

Forfatteren fanger fuldstændig perfekt, hvordan det er at være en 15-årig teenager.  Jonas og Omid føles ægte, nuancerede og sjove. Deres venskab og interaktion er så velskrevet, at man kan se det tydeligt for sig.  Jonas er virkelig en person, man holder af, idet man får et tydeligt indblik i både hans drømme, tanker og følelser.  Især hans forhold til hans søde mormor er rørende, spændende og giver stof til eftertanke. At man skal huske at værdsætte hinanden, når man kan.  Mormorens historie er ligeledes en, som jeg higer efter at vide mere om .
"Jonas og hans mor havde altid haft et særlig bånd.  Han havde tilbragt mange ferier hos hende, og han huskede dem som himlen på jorden ...og om aftenen var den ene efter den anden af Jonas ' livretter blevet serveret... Hans mormor føltes mere som en ven end som en bedsteforældre for ham " ( side 17)
(Jeg er så vild med denne rørende beskrivelse. Det giver bogen dybde)

Bogen behandler ligeledes vigtige emner som, hvad det vil sige at være en god ven, familieforhold og tillidsbrud. Bogen er aldrig belærende.

Musetrappescenen er så sjov.  Ih, hvor jeg grinte meget. Jakob Leth har sin egen skrivestil, men man kan godt sige, at der er lidt Dennis Jürgensen over ham og det er jeg rigtig glad for . Jeg har altid været vild med Dennis Jürgensens sjove skrivestil.

Jeg er også helt vild med, at man ikke kun bliver underholdt, men man  samtidig også lærer en hel del om nordisk mytologi og spændende historiske seværdigheder i Danmark som fx Lindholm Høje, som er Skandinaviens største vikingegravplads, der virkelig oser af fantasy ( på den seje måde ). Samt Moesgaard museum og Jellinge stenen.

Historien ender med den største cliffhanger og overraskelse.  Så jeg vil virkelig gerne læse bog 2 nu.

Jeg er vild med denne bog . Jeg giver den 5.5 stjerner ud af 6.

Denne bog har mine varmeste anbefalinger.  Hvis du kunne tænke dig en rigtig spændende feel-good bog med et superhelte-agtig take på nordisk mytologi blandet med mystik og magi og en dejlig humor lidt ala Dennis Jürgensen, så er dette bogen for dig .

Bogen er Jakob Leths debutroman.  Den er første bog ud af 3. Jakob Leth er ved at skrive toeren lige nu.  Jeg kan slet ikke vente med at vide, hvad der sker .

Bogen er udgivet af Mellemgaard Forlaget.  Forsiden er lavet af grafikeren Kasper Aagaard Pedersen.

Bogen er IKKE et anmeldereksemplar.


Jacob Leth er født i 1992.  Han har en kandidatgrad i statskundskab og  arbejder som fuldmægtig i erhversstyrelsen.  Jacob Leth har altid læst meget, men lysten til at skrive og blive forfatter kom først i 2017 og så begyndte han at skrive denne spændende og sjove bog  Når runesten revner.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva