Langt væk fra Asgård af Thea Astrid

Langt væk fra Asgård af Thea Astrid
Udgivet 2020.  310 sider
Genre: low fantasy for voksne

Reklame/ anmeldereksemplar


" Skoven var stille. Mørket omsluttede alting. Tjalfe slentrede forbi de tårnhøje træer, hvor tågen smøg sig op ad stammerne.  Med èt rejste en iskold vind sig...."
( sådan indledes bogen. Wow, sikke en spændende og fængende begyndelse).

Røskva og Tjalfe bor sammen med deres mor Ingrid den fromme i Asgård.  Deres far er angiveligt  forsvundet for nogle år siden.  Men en aften bliver de kontaktet af en mand, som vil tage dem til de udstødtes ø Gotholm for at sige farvel til deres far. Faren Tore har efter sigende myrdet en høvdingedatter og er dømt til døden.  Men kun Tjalfe og moren Ingrid tager afsted, mens Røskva pludselig bliver bortført og solgt som træl.  Kommer Røskva nogensinde til at blive fri og se sin familie igen? Hvem fortæller sandheden og hvem lyver? Hvem er de gode og hvem er de onde?

Handlingen foregår i den barske primitive vikingetid med høvdinge og trælle, hvor man i høj grad troede på forudsigelser og overtro .

"Et skrig rungede i skovbunden.  Tjalfe så sig hastigt over skulderen, og i det samme lød et brag. En brand brød ud i et træ ikke langt fra ham. Han så, hvordan flammerne  klatrede hen ad træets grene og op ad stammen.  Skriget kom inde fra flammerne.  Et menneske var bundet fast til træet. Han spærrede øjnene op. Ilden åd grådigt at menneskets hud og knogler ..."

Allerede i de første linjer suges vi ind i Tjalfes uhyggelige, dramatiske og makabre brændende drømmesyn og vores nysgerrighed vækkes efter at vide mere om, hvad der foregår og hvad der vil ske efterfølgende .

Det er en ret barsk, dyster, hjerteknusende, dramatisk, spændende, makaber og trist historie, som er indhyllet i en tåge af mystik, mistænksomhed og morderiske motiver.  Hvad er der sket i fortiden? Hvem har gjort hvad ? Hvem tilhører stemmerne i Tjalfes hoved? Hvem er folk i virkeligheden? Der er alt fra overgreb, begær, magtmisbrug, slåskampe, blodsprøjt, menneskeofringer, koldblodige  mod ,  frygt, rendyrket ondskab og hævntørst, dræberhalskæder, drømmesyn, dybe hemmeligheder , råstyrke, tætte familiebånd, venskab og kærlighed.

Røskva, Sigurd, jættekvinden Frøydis kommer helt ind under huden på mig på grund af deres handlinger, tydelige personlighed, følelser og dilemmaer. Man føler med dem og holder af dem.  Bogen behandler ikke kun emner som familiebånd, tillid, bedrag og svigt , men også vigtige emner som det at være anderledes, være nødsaget til at skjule sin sande identitet og føle mindreværd udelukkende, fordi man tilhører det forkerte folk nemlig jættefolket.  Denne problematik tilføjer dybde og relevans til historien. At føle sig forkert, anderledes eller mindreværd af den ene eller anden årsag er helt sikkert noget, som alle kan relatere til.  Jeg er ret vild med denne samtale om jættefolket og mindreværd, som foregår mellem Frøydis og Magni.

Røskva er en ung 16-årig kvinde med et stort hjerte. Hun holder især meget af sin bror Tjalfe og af sin far . Hun er meget hjælpsom og tænker på andre før sig selv fx da hun redder Vidars liv. Hun kommer helt ind under huden på mig, fordi man virkelig kan mærke hendes tanker og følelser både sorg, frygt, begær og beslutsomhed.  Hun er en meget stærk og sej ung kvinde, der trods alt den modgang og traumatiserende hændelser, aldrig giver op men derimod finder hun viljestyrken og kæmper videre.

Jættekvinden Frøydis er ligeledes en meget sej og stærk person, som hviler i sig selv.  Hun skammer sig ikke over den hun er. Hun er god til at klare sig selv og forsvare sig . Hun har ligeledes et stort hjerte, har empati og hjælper fx Tjalfe.  Jeg er ret vild med Frøydis . Hun er en rigtig heltinde, synes jeg.

Sigurd er også en person, der bliver skildret meget tydeligt i historien.  Han er nuanceret og viser følelser på trods af , at han er en høvdingesøn.  Han står ved sine følelser på trods af konsekvenserne. Det synes jeg er rigtig sejt og modigt .  Han gør alt, hvad han kan for at hjælpe dem, som han holder af.  Selv jætterne prøver han at hjælpe, selvom det er i mod hans fars vilje.  Man kan ikke undgå at føle med ham.  Forfatteren er rigtig god til at skildre personernes følelser og dilemmaer, så man virkelig kan mærke det. Det er meget velskrevet og fængende debut for forfatter Thea Astrid. Hun laver utrolig dygtig til at beskrive naturen og samtidig lave stemningsbilleder,  som vækker mystik og frygt. Man kan i høj grad mærke og se dem for sine øjne, så man næsten ikke tør at læse videre. Forfatteren har sin helt egen stil, men man kan godt sige, at denne historie er en lidt Stephen King agtig take på nordisk mytologi blandet med mystik og magi.

Jeg er også vild med den røde halskædescene. Den er meget spændende, fantasy-agtig og magisk.

Vidar og Sølvig er ligeledes personer, som er omgivet af meget mystik, som man higer efter at vide mere om?

"Men der var alt for stille.  Ingen legende leende børn, larmende dyr eller snakkende bønder...døde kroppe. Øjne og minde var fyldt med størknet blod..."

Man keder sig ikke i et sekund i denne bog, men jeg må indrømme, at handlingen generelt er alt for barsk, makaber og tragisk for en feel-good fantasy elsker som mig .

Jeg giver denne bog 4.5  store stjerner / 6

BOGFORSIDEN: min teori!
Den flotte forside er meget speciel og interessant.  Jeg har ikke set sådan en forside før. Den er lavet af illustrator og grafiker Søren Klok. Jeg tror, at den indeholder flere referencer til både personer, steder og stemninger i bogen.
 Jeg tror, at det forestiller Røskva ( til højre ) og Tjalfe til venstre.  De har begge lukkede øjne, måske fordi de ikke kan se sandheden, som den rigtig er ( til at begynde med, hvilket bekræftes af tågen ( mystikken) og de mørke skygger i håret/ buskadset på dem) Ansigterne sidder sammen eller er en del af samme hoved , fordi de er søskende og på den måde hører sammen.  De kigger hver deres vej, måske fordi de ikke ser sandheden ens til at starte med.  Ansigterne ligner dog også begge, at de har bind for øjnene , hvilket leder tankerne hen på deres far Tore ( du må selv læse hvorfor i bogen....)  Jeg kan ikke skrive alt, da jeg ikke vil spoile handlingen.  Læs bogen...

Jeg takker mange gange for anmeldereksemplaret til forfatter  Thea Astrid og forlaget Brændpunkt.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva