Elementsygen af Julie Midtgaard

Elementsygen af Julie Midtgaard.   Udgivet 2020. 416 sider.  Genre: fantasy.

I Elementsygen skal Gry og hendes gode veninder Nøks og Norell samt alle de andre andetårs elever sendes i lære i forskellige byer i Luscuro, så de kan videreudvikle deres særlige sixterevner. Deres læringssted bliver afsløret ved en særlig ceremoni og da Grys bliver afsløret, er alle overraskede, da det er en by, som ligger i havet. Det er begyndelsen på et meget spændende, farligt og anderledes eventyr, men også hårdt, da det betyder , at de tre veninder skal adskilles i en periode og samtidig  hærger der en mærkelig sygdom, hvor sixtere får vendt deres eget element i mod sig og fx brændes af usynlig ild og får smertefulde brændemærker. Vil Elementsygen blive ved med at brede sig? Hvordan vil Gry klare sin læretid i felidernes havby? Hvordan går det med Akela hos den magtfulde dronning Sora?  Kommer Gry nogensinde tilbage til Notio eller havner hun et helt andet sted ?

Allerede i de første sider af Elementsygen suges vi suges vi på magisk vis ind i bogens univers.  Der er i den grad skruet op for spændingen og uhyggen.  Alt er så gennemført, veltænkt og levende beskrevet, at man ikke kun kan se det som en film for sit indre blik, men også mærke det . Luscuro tilføjes ikke kun søde svanerokker og eventyrlige smukke havomgivelser, kommunikstionskraftstave og romantik, men også ækle farlige kæbeål, dødelige brændende gobler, tidsrejser, historiske skriftruller, bedrageriskeondskabsfulde havvæsener, dybe hemmeligheder, skumle planer og åbenbaringer om Luscurus fortid og historie, så man bliver total blæst bagover adskillige gange.  Og handlingen er så uforudsigelig.  Man sidder oppe i loftet af spænding flere gange af bare spænding.

Gry udvikler sig så meget i denne bog og bliver stærkere og stærkere.  Hun er ihærdig, intelligent, betænksom, omsorgsfuld og megasej. Hun klarer udfordringerne og forhindringerne så flot. Jeg er vild med de dramatiske actionscener, hvor hun viser , at hun er kompetent med sit element og samtidig føles hun levende og ægte , fordi vi kommer helt ind i hendes hjerte og hun kommer helt ind i læsernes/ mit hjerte.

Hendes følelser, savn til veninderne , bekymringer om den farlige Elementsyge, ensomheden, at være total anderledes et helt nyt sted og blive diskrimineret og kaldt for overfladetøs og blive set ned på.  Men trods denne modgang, så er hun viljestærk, opfindsom og genial.
Hun er også utrolig empatisk og hjælpsom. Der er flere passager i bogen med en stor hjertevarme. Jeg er vild med Gry og jeg føler, at man virkelig kan relatere til hende.

Forfatteren er genial til at beskrive personernes udvikling og interaktion.  Personerne er så levende og dybe , at man higer efter at vide mere om dem .  Jeg er vild med Reynir, veninderne og Dorothea.

Der er også en dejlig humor flere steder i bogen, således at man griner selv flere timer efter, at have læst passagen i bogen. Fx side 47: " træningen i kraftkommunikation får hurtig smilene til at falme. Norell klarer sig nogenlunde, måske fordi hun er så flyvsk og drømmene og allerede god til at række ud efter andre.  Men både Nøks og jeg har svært ved at få en meddelse igennem og endnu sværere ved at svare.  " Beklager, men mig kommer I ikke til at høre en lyd fra resten af skoleåret, udbryder Nøks og ligner en der forsøger at vride sin kraftstav midt over ..."

Der er også masser af uhyggelige, dramatiske meget velformulerede spændingsscener, som jeg er helt vild med: " den sorte røgsky  stormer ud i havet.  Vokser sig enorm. Hvad er det? Alt andet sætter farten ned. Mørkeskyen samler sig. Bliver fastere . Den kaster sig frem, hamrer mod energikuglen.  En øredøvende knagen, som enorme isblokke der sprækker, bliver kastet  direkte ind i min øregang.  Jeg holder mig for ørene.  Slår selv sprækker . Verden vipper.  Røgskyen  og min lysende kraftenergi  blander sig i en stor malstrøm...."
 Skynd jer at købe eller låne bogen for at læse mere om, hvad der foregår her .  Dette univers, dets historie, væsener og personer er så fantastisk og spændende. Jeg kan ikke skrive mere uden at spoile

Dette er en fuldstændig fantastisk fantasybog.   Jeg giver den 6 store stjerner ud af 6.

Julie Midtgaard har endnu engang skrevet en fantastisk bog, som ikke kun en topunderholdende fantasybog på alle niveauer, men som også synliggører og behandler nogle virkelig vigtige, relevante og aktuelle temaer, som giver stof til eftertanke på en god måde . Den er ikke kun for unge mennesker, men for os alle.
En mustread fantasybog.

Julie Midtgaard er lige nu allerede i gang med at skrive på den tredje og sidste bog i denne serie.  Forsiden kommer til at vise rallerne, men ellers er intet blevet afsløret endnu.   Jeg glæder mig utrolig meget til at læse bogen. Følg Julie Midtgaard på hendes hjemmeside og Instagram for at vide mere.

Bogen er ikke et anmeldereksemplar.


Skrevet den 13.juni 2020 af youlooklikeabook

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva