Slik eller ballade af Sofie Amalie Laulund




Slik eller ballade af Sofie Amalie Laulund. Udgivet 2023. Forlaget Krabat. 114 sider

Åh! sikke en skøn, humoristisk, rørende og romantisk ungdomsroman med et twist af uhygge, gys og overnaturlige elementer. En ægte page-turner, som nærmest læser sig selv. En must-read for de unge læsere. Allerede i løbet af de første linjer blev jeg suget ind i denne underholdende Halloween historie på grund af forfatterens helt unikke, total humoristiske og sprudlende måde at formulere sig på. Hendes formuleringer og udtryk sidder bare lige i skabet på den bedste måde, så jeg ikke kunne undgå at blive fanget af historien, smile og grine. Der er gode detaljer, så man både kan høre, lugte og smage, hvad der foregår!!  Vi følger den unge Emilie, som er gået all in på udklædning, idet hun har lånt sin mors iturevne brudekjole og lagt en tyk skræmmende ansigtsmaling. Vi kommer helt tæt på Emilies tanker og bekymringer om livet, studiesituationen og de store beslutninger og skilleveje, hun står overfor samt hendes private situation som skilsmissebarn. Disse elementer rammer virkelig en i hjertet og giver en stof til eftertanke. Emilie føler, at tiden løber for hurtigt, selvom hun er så ung. Men man kan vist rolig sige, at det lykkes hende at få en meget begivenhedsrig, anderledes, helt unik og romantisk aften, som hun slet ikke havde regnet med på nogen måde. (Jeg kan ikke skrive for meget uden at spoile!! ) Jeg er helt sikker på, at de unge læsere af denne bog kan spejle sig i Emilie tanker, bekymringer, situationer og overvejelser. Selvom dette er en ret kort historie, så formår forfatteren at give den dybde og have fokus på nogle ungdoms-relevante og vigtige emner. 

Jeg er helt vild med forfatterens skrivestil, hendes fortællerevner og måde at skabe uforudsigelighed og total overraskende, creepy, sjove og gribende plottwists. Omg! jeg nød virkelig min læsning. Det var som en trip-down memory lane med et særligt twist og krydderi, hvor jeg kom igennem hele følelsesregistret.

Denne bog har mine varmeste anbefalinger. Den er rigtig god underholdning og den har også noget på hjertet især til de unge. Men forældre til unge bør også læse denne bog, så de bedre kan forstå deres børn. 

EKSEMPLER:

"Timeglasset løber for mit indre blik. Projektuge. Udtræk af fag til afgangsprøver. Dimission. Det sidste sandkorn løber ud. Tiden er gået, og hvis jeg aldrig får sagt, hvad jeg føler for ham, vil jeg fortryde det..." (side 17). Jeg er helt vild med Emilies tanker på side 17. Det er dybt, rammende og mange unge vil helt sikkert kunne spejle sig i Emilie her. 

Bogen indeholder en hel perlerække af underholdende, unikke og særlige formuleringer og udtryk, som bare sidder lige i skabet: 

"For at dulme nerverne skænker jeg mig et glas Chateau de Vandhane i køkkenet" (side 18) 

"Ansigtsmalingen, minder min forræderiske hjerne mig om alt for sent. Flot, Emilie, nu ligner du garanteret en Barbiedukke, der har fået neglelakfjerner i ansigtet"

Denne sætning kan mange unge sikkert relatere til. Med denne sætning refereres der måske også lidt til vores særlige drikkekultur i Danmark: "En fest som den her kræver vist promiller for at more sig" (side 19). Skal man drikke eller ej for at more sig? evet gruppepres mm?

Der er også skøn romance:"Mit hjerte springer et slag over, og jeg sender ham et hurtigt smil..."Hey" siger jeg åndeløst og prøver så elegant som muligt at komme på benene igen (side 21) Øverst side 31 er også bare så vidunderlig.

Jeg giver 5,5 / 6 stjerner


Den flotte og unikke forside er lavet af dygtige Ella Andrup. Den passer rigtig god til bogens indhold og skrivestil. Creepy, sjov og underholdende.

Jeg kan også varmt anbefale lydbogen indlæst af 

Denne bog er med på årets dansk fantasy longlisten

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar

Skrevet af bogblogger Youlooklikeabook




SPOILERALERT!!

Årsagen til den manglende halve stjerne er, at jeg synes, at slutningen blev ret kort. 

 








 

Sjovt citat.  Teenagere kan ikke tåle for meget luft.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva