Fangen fra Ulvmarken af Lene Dybdahl



Fangen fra Ulvmarken af Lene Dybdahl. Udgivet 2023. Tellerup.

Er du til en stærk kick-ass heltinde, masser action, kamp og magi? En bog, hvor tempoet og spændingen er så høj, at du ikke kan lægge bogen fra dig, fordi du må vide, hvad der sker. Så er denne bog lige noget for dig. Den er intens, gribende og rammer dig lige i hjertet, men den er også nervepirrende, barsk og emmer af mystik og store hemmeligheder, som du bare higer efter at afdække. Allerede fra begyndelsen af bogen, kan du mærke stemningen emme ud af bogen. Du kan se omgivelserne og karaktererne helt tydeligt for dit indre blik, som om du var en del af historien. Du får en tydelig fornemmelse af det lille bysamfund, hvor alle kender alle og hver har sin position og betydning. Vi følger den 17-årige Pil, som desværre skiller sig lidt ud pga sin størrelse og udseende, så hun oplever en del diskrimination samt nedsættende, grove og sårende bemærkninger. Hendes familie har ikke mange penge, men de har hjertet på det rette sted og Pil er elsket og værdsat. En dag tager Pils liv desværre en meget dramatisk, uforudset og ubehagelig drejning, så hun er nødsaget til at flygte og forlade alt, hvad hun har kendt til hele sit liv. Hun skal stå på egne ben for første gang i en verden, som hun slet ikke kender. Hun har ingen anelse om, hvem eller hvad hun kan stole på. Hun kommer på sit livs mest udfordrende, eventyrlige og vilde rejse, hvor hun opdager helt nye sider af sig selv og det samfund, som hun lever i. En verden med imponerende overnaturlige evner og både tankehviskere, ildmagere og formskiftere. De vilde afsløringer og ubehagelige oplevelser slår næsten benene væk under hende, men hun nægter at give op, samler alt sit mod og viljestyrke og går igennem en kæmpestor dannelsesproces, hvor hun selv i allerhøjeste grad overraskes af resultatet. 

Åh! Hvor er jeg dog bare vild med Pil. Hendes historie ramte mig lige i hjertet og jeg elsker hendes personlighed. Forfatteren formår virkelig at skabe en karakter, der føles ægte med masser af lag, dybde, nuancer, spændende og rørende tanker.  Jeg er også vild med forfatteren billedskabende og levende skrivestil, hvor man nærmest føler, at man kan lugte og se de uhumske og ildelugtende omgivelser på skibet.   Dialogen er levende, dramatisk og medrivende. Og jeg er vild med, at der er flere forskellige synsvinkler, så man har mulighed for at komme helt tæt på flere af karaktererne.  Det er virkelig med til at berige læseoplevelsen og gøre den mere spændende. 

Dette er en bog om ægte viljestyrke & mod. Om at føle sig anderledes og forkert. Men også om at finde sig selv og helt nye forbindelser, som man slet ikke havde regnet med. Store hemmeligheder, lyssky aftaler og alliancer. Hvem kan Pil i virkeligheden stole på? Hvem er ven og hvem er fjende? Og hvem er hun i virkeligheden selv? 

EKSEMPLER:

Der bliver virkelig brug nogle meget nedsættende, sårende og grimme bemærkninger, som (selvom de ikke er rettet mod læseren) ramte mig virkelig hårdt i hjertet. Jeg mærkede Pils smerte og følte nærmest, at jeg så hendes opvækst med disse grimme ord ytret: "hej troldtøs, det er dig jeg taler til. Du skylder mig en undskyldning... (side 20) ...Grimerian. Halvkæmpernes horeunge. Troldtøs. Mosemonstret. Møddingeso...


Der er alvorlige slagsmål, store følelser og grove bemærkninger. Det er intenst og der bliver ikke holdt fingre i mellem. Man bliver meget revet med og påvirket af det, som man læser : "Himlen blev endnu sortere og regnen tog til...Noget hårdt ramte hende i baghovedet. Alt blev blændende hvidt, og det føltes som om et vildt dyr forsøgte at tage en bid af hendes hovedskal...Vreden bølgede varmt indeni så hun næsten ikke ænsede de kolde dråber mod ansigtet." (side 21-22)

Der er klamme scener, der kan vække kvalme og få maveindholdet til at komme op igen: " Mandens hyl og råb om hjælp blev brat afbrudt idet hovedet trillede ned i kurven foran blokken" (side 234)

"Fint, sagde hun. "Jeg har ikke selv valgt at være her. Og hvis du ikke var født med en guldske i røven og havde haft en familie som måske havde lært dig en smule pli og gæstefrihed, ville du have taget imod mig som en person der faktisk var værdig til at være her"...(side 286)

Jeg ser meget frem til at læse videre i serien.

Jeg må også benytte lejligheden til at rose den flotte forside. Der er virkelig kælet for alle detaljerne.

Jeg giver 5,5 /6 stjerner

Skrevet af bogblogger og cand.mag Youlooklikeabook

Bogen er selvkøbt

Spoileralert!!!

Jeg er helt vild med scenen med lædervingerne. Jaron er en virkelig spændende karakter, som emmer af mystik og store hemmeligheder. Jeg higer efter at vide endnu mere om ham. Jeg er meget glad for, at man også får mulighed for at komme ind i hans hoved/ tanker også.

Årsagen til den manglende halve stjerne er, at jeg synes at historien bliver lidt mere dvælende/ langtrukken og mindre nervepirrende hen mod den sidste del af bogen. Resten af bogen er meget intens, nervepirrende og dramatisk.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva