Holly serien af Sophie Souid


Holly Serien af Sophie Souid og Pernille Bønlykke,. Udgivet 2022. Gads Forlag. 

Dette er en helt ny sjov og hjertevarm serie for børn fyldt med spænding, mysterier og forbrydelser. Den er nervepirrende, uforudsigelig og fyldt med intriger og drama. Men bøgerne handler også om ægte venskab, sammenhold og det at være anderledes samt at være bange for, at man ikke passer ind. Bøgerne er fyldt med supergode budskaber og er must-reads, når det gælder om at vise, hvad er ægte venskab er. Hvordan alle venskaber kan møde modgang. Alle kan komme til at begå fejl. Der kan være små hvide løgne og opstå misforståelser, så nogen bliver såret, uden at det i virkeligheden var hensigten.  Men bøgerne lærer også deres unge læsere, hvordan de bedre løser de konflikter, der kan opstå og gør situationen god igen. Der er også fokus på diskrimination, fordomme og forudindtagede holdninger mht hvis nogen ser ud på en bestemt måde, eller man høre et rygte mm. Dette lærer også de unge læsere vigtigheden i at lave sine egne vurderinger af folk, give dem en chance for at vise, hvem de er, før de dømmer dem. Alle er forskellige.

Holly, Magnus og Jose (Josefine) går i samme klasse og er rigtig gode venner. Men en dag skal de lave en hviskeleg og Holly kan desværre slet ikke høre ordentligt. Det viser sig, at hun har brug for et høreapparat.  Jose hjælper Holly med at justere høreapparatet, og pludselig kan Holly følge med i alles samtaler og høre flere etager og gader væk. Hun har fået superhørelse og er nu ligesom en ægte superhelt. Fra det øjeblik er de ikke længere kun almindelige skoleelever, de er superhelte på en mission. Holly overhører hemmeligheder fra lang afstand og de følger alle sporene. Den ene afsløring efter den anden dukker op til overfladen og selvom de kun er børn, finder de modet til at handle og gøre det rigtige. På grund af denne særlige evne, har de taget ansvaret på deres skuldre til at opklare mysterierne og opspore de skyldige gerningsmænd. Men det går desværre ikke altid helt som planlagt. De møder mange udfordringer og der opstår også misforståelser og farlige situationer, som endda sætter deres ellers tætte venskab på en hård prøve. De får i den grad brug at yde en ordentlig indsats, gøre brug af deres unikke egenskaber og viden for at forsøge at gennemskue sporene. 

I den første bog jager de farlige bombemænd og kidnappere af forsvundne hunde. I bog 2 skrues der i den grad op for spændingen og tilføjes desuden masser af mystik, uhygge, intriger og drama. Man sidder på kanten af stolen og kan slet ikke regne ud, hvem den skyldige er. I bog 2 er de alle på en meget creepy lejrtur på en skræmmende ensom ø uden Wifi, hvor de pludselig udsættes for mystiske tyverier og beskyldninger. 

KARAKTERER

Karaktererne har masser af personlighed og vores tre venner Magnus, Holly og Jose er helt vidunderlige. De har et meget tæt venskab og er der virkelig for hinanden. De er meget forskellige, men er gode til at se hinandens styrker og støtter hinanden. Selvom Holly laver en hel del fejl, så kan man ikke undgå at holde af hende. Hun har hjertet på det rette sted.  Man kommer helt tæt på hende og føler med hende og forstår hende. Der er fx nogle ting, hun skammer sig over og den måde, hun tænker om sig selv, giver læseren masser af stof til eftertanke og åbner op for nogle vigtige temaer. De tre venner i bogen lærer også os alle at blive bedre til at se begrænsninger som en styrke i stedet for. Gøre det til noget cool. Fx at have høreapparat eller briller. Deres venskab går igennem forskellige faser og møder modgang, men de giver aldrig op og forsøger altid at rede trådene ud. Jeg synes virkelig, at alle børn bør læse disse bøger, fordi de er ikke kun meget underholdende, men også meget lærerige. Must-read børnebøger. Jeg ville gerne have skrevet endnu mere om karaktererne, men jeg vil ikke spoile den nervepirrende handling og hvem der fjender og hvem der der venner... Du må læse dem selv.

EKSEMPLER:

Der er masser af skønne og sjove udtryk og passager: "Gymnastiksalen lugtede af sure tæer og gamle madpakker..." . Denne beskrivelse er så sjov og rammende. Samt "Fodsved er uacceptabelt. Jeg vil se alle dem med sure tæer på mit kontor. NU! .." (side 41) og udtrykket "ponyhunden" , Åh ! hvor jeg grinede højt der. 

Der er tarvelige drillerier, som rammer en lige i hjertet: "Fjeren blev vist ikke til en høne," grinede Zara med Z og pegede på Holly. "Hønen døde sgu. Hun er døv som en dør!" (side 12) .

Der er stemningsfyldte, uhyggelige beskrivelser af omgivelserne: " Høje skygger fra nåletræerne rejste sig omkring dem som vrede kæmper...og over hende blinkede tusindvis af stjerner..." (side 80-81)

Forfatterne er virkelige gode til at lave levende beskrivelser: der både er sjove og uhyggelige på en gang samt til opbygge en nervepirrende spænding, hvor hjertet banker hurtigere og hårene rejser sig et efter et "snorken og prutten fra hytterne og kriblen og krablen fra skovbunden summede i hendes hoved. Men dér ...var det en slags snurren, der blandede sig i lydbilledet?  Det lød på en gang bekendt og så alligevel fremmed. Holly koncentrerede sig, så det gjorde ondt bag øjnene, og glemte alt om tid og sted. Lyden var tiltagende. Det lød næsten, som noget der nærmede sig..." (side 81). Forfatterne udviser stor indlevelse og har sat sig grundigt ind i, hvordan det må være at have superhørelse 

Det er en rigtig god og spændende serie med meget på hjertet, som giver masser af stof til eftertanke og til samtale med hinanden, ens venner, familie og klassekammerater.

Jeg ser meget frem til at læse videre i serien.

Jeg giver 5/6 stjerner til bog 1 og 6/6 stjerner til bog 2. 


Skrevet af Youlooklikeabook

*De to Holly-bøger er anmeldereksemplarer fra Gads forlag. Tusind tak for anmeldereksemplarerne






Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva