Crooked Kingdom af Leigh Bardugho



Crocked Kingdom af Leigh Bardugho


Wauw! En helt fantastisk, genial og gribende pageturner med de vildeste plottwists, jeg nogensinde har set. Hverken læseren eller de andre karakterer ved, hvad Kaz'es endelige plan er. Kaz er det mest imponerende kriminelle geni uden lige. Kongen af de ultimative forbrydelser og svindel, så man taber både næse og mund. Han formår at trække det ene es ud af ærmet eller kanin op af hatten efter det andet og dette holder en næsten konstant neglebidende på kanten af stolen ude af stand til at trække vejret helt ned i maven af bare spænding og nervøsitet, mens man tænker "alt håb er ude". Det er kort sagt et mesterværk med det mest nervepirrende, gennemtænkte, komplekse og medrivende plot. Der er formidable, intense actionscener, der næsten tog pusten fra mig samt er så velskrevet ned til mindste bevægelse, at jeg så scenerne udspille sig som en film for mit indre blik. Inej er en eminent edderkoppe-akrobat, der gang på gang stråler i disse scener, mens Nina imponerer med sine superseje, særlige overnaturlige grisha-evner. Alle karaktererne emmer af personlighed og har hver deres særlig egenskab, karisma og charme. Vores seks venner har en helt fantastisk dynamik, som også er med til at øge underholdningsværdien og følelsen af, at de nærmest er ægte personer, der lever i virkeligheden et eller andet sted. Takket være de forskellige fortællersynsvinkler kommer vi helt tæt på dem alle. Deres personlighed, liv og bagage er så gennemtænkt, dyb og kompleks. Der er masser af humor, ping pong spil og lidt romantiske øjeblikke mellem karaktererne. Jeg blev enormt engageret og investeret i handlingen, kom flere gange til at råbe af karaktererne og kunne næsten ikke løsrive mit blik fra bogens sider.   

Jeg kom i den grad igennem hele følelsesregistret. Jeg blev så dybt rørt over karakternes baggrundshistorie, at det gjorde helt ondt i mit hjerte og jeg fik tårer i mine øjne og ville ønske, at jeg kunne give dem et kæmpekram og gøre alt godt igen. Mit hjerte blev knust flere gange, men blev også samlet igen, når der var rørende romantiske øjeblikke og karaktererne var der for hinanden. Leigh Bardugho har lavet et helt suverænt karakterarbejde, hvor man kommer dybere og dybere ind i karaktererne lag for lag, gennemlever deres fortids mest dystre og smertefulde minder med dem, mærker tyngden af deres bagage, hvor svært det er for dem at leve med den og komme videre. Jo mere jeg læste, jo mere lærte jeg dem bedre at kende og de kom helt ind under huden på mig og helt ind i hjertet på mig og jeg tror aldrig, at de kommer ud igen 

Men selvom karaktererne må kæmpe endnu hårdere i denne bog, end man troede var muligt, ikke kun mod deres fjender og ondskaben men de skal også forsøge at overvinde deres egne indre dæmoner, følelsen af magtesløshed og håbløshed. Så formår de at bevare en enorm drive, kampgejst og viljestyrke. De nægter at give op. De vil videre. De vil lykkes. Dette er ægte sammenhold, venskab og "found family, så man ikke kan undgå at blive ramt dybt af hjertet af hvor langt de er villige til at gå for hinanden, ofre alt for, at den anden eller de andre kan leve.  Der er fokus på et utal af emner i denne bog som hævntørst, kampen mod det onde, kampen for retfærdighed, længsel efter ægte frihed, savn, sorg, frygt og dybe traumer mm.

Eksempler:

Der er så mange fantastiske eksempler og vidunderlige citater i denne bog

Dette citat er så sjovt: " Ingen af dem vidste rigtigt, hvad Kaz kunne finde på. Nogle gange spekulerede Matthias på, om han overhoved selv vidste det" (citat fra bogen kapitel 3)

Endnu et citat, der handler om Kaz: "Du har sikkert forhandlet dig vej ud af din mors mave" ( citat kapitel 10) 

Samt dette citat.  "Kaz er bedre til låse end mennesker " (citat kapitel 10). Der er ingen tvivl om, at Kaz har et kæmpestort hjerte og gør alt for at hjælpe sine venner. De betyder alt for ham, men på grund af hans traume og image, så fremstår han oftest ikke som en kærlig og varm person. Der er også masser af humor i Crocked Kingdom fx :  " hans øjenvipper var så lange, at de kunne vifte fluer væk " ( citat kap. 4 )

Jeg kan varmt anbefale at høre lydbogen. Den er rigtig god. 

Jeg synes helt klart, at man skal læse Grishatrilogien først, fordi så lærer man universet og grishaerne og hvad de kan helt fra bunden af. Det er et meget imponerende og detaljeret univer, som Leigh Bardugho har skabt. Hun har virkelig kælet for alle detaljerne og historien. Så hvis man vil have den fulde læseoplevelse, så er det godt at læse grishatrilogien først. Det er også så spændende og sjovt at læse referencerne tilbage til Grisha-trilogien. Og hvis man læser Six of Crows duologien først, så bliver der afsløres meget vigtige plottwists fra grishatrilogien og det er ærgerligt.

Har du læst Crocked Kingdom? Hvilke følelser fremkaldte den i dig? Kunne du lide den?

 Jeg giver 6/6 stjerner . Der er ingen tvivl om, at jeg er mega Leigh Bardugho fan. Jeg nød både Grisha-trilogien og Six of Crows duologien. Jeg ser meget frem til at læse King of Scars snart i min readalong med @bogormensverden

Denne bog blev læst i forbindelse med et readalong med Bogormensverden m.fl . Det var så hyggeligt og jeg takker alle, som var med.


Skrevet af Youlooklikeabook.

SPOILER ALERT! Læs ikke videre medmindre du vil spoiles.

Jeg er helt vild med Jesper og Wylan sammen . De er så søde. Og den spirende kærlighed mellem Kaz og Inej. Jeg håber af hele mit hjerte at det lykkes for dem. Jeg fik et smil til op over begge ører og jeg fik glædestårer i øjnene, da Kaz overraskede Inej til sidst med sin gave. 

Jeg elsker alle de romantiske scener i bogen " Matthias had been ready to give her anything she wanted if she would just keep kissing him" citat ( s.115)

Favoritpassage side 116.  Matthias længes efter ægte kærlighed.  Et normalt liv et mageligt liv.  Da han ser et ægtepar.  

Kapitel 10 er det vildeste kapitel

Kapitel 14 var virkelig rørende og overraskende. Wylan og Jesper er på vej for at besøge Wylans mors grav for første gang. I dette kapitel får vi et helt tæt og meget rørende indblik i Wylans barndom og hans forhold til sin far. Faren har læst godnathistorier for ham og passet ham, da han var syg, da han var lille. Men så begyndte Wylan at blive en skuffelse mere og mere. Van Eck/ faren kørte på ham hele tiden og kom med ubehagelige sårende stikbemærkninger.  Wylans mor døde, da han var 8 år. Hun blev lungesyg og kom ikke tilbage.  Men så kommer Jesper og Wylan frem til kirkegården og får et chok. Det viser sig, at Wylans mor ikke død. Hun er blevet "spærret inde" på en sindsygeanstalt. Van Eck har fået sin kone erklæret sindsyg og "passer på" hendes penge og ejendomme, indtil hun bliver rask. Wylan får det dårligt pga den virkelig store overraskelse. 

Jeg kunne desværre ikke nå flere citater og betragtninger. Måske tilføjer jeg dem på et andet tidspunkt, hvor jeg har mere tid.










































 






Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva