Den nye vikingeudstilling

 Den nye vikingeudstilling på Nationalmuseet. 



Wow !  En superflot, spændende, meget stemningsfyldt og lærerig vikingeudstilling.  Det mest imponerende var naturligvis at se verdens største vikingeskib  kaldet Roskilde 6,  med plads til hele 100 personer.  25 % af skibet er stadig intakt og det er hele midterbjælken også. Wow! Tænk at de har kunne bygge noget så stort dengang . Skibet er fra ca år 1025.

Det var en meget stemningsfyldt udstilling med en skummel, fortidsagtig belysning, som emmede af vikingetid og nordisk mytologi. 

Der var de mest livagtige kopier af vikingemennesker både en kvinde og en mand.  De var bygget efter skeletter, som er blevet fundet og man kunne se en video angående, hvordan de blev konstrureret.   

Der var smukke skrin med de fineste detaljer fx Ranveigs skrin, mønter, smykker, malerier, flotte runesten, imponerende skarpe sværd. Ja, selv et sejt hvalros kranie var der. Man kan også se Tissø-ringen og Fæstedskatten. Og ved hver udstilling var der en skærm, som man kunne trykke på for at få ekstra info i form af en spændende informationsfilm fx med den meget dygtige vikingeekspert og arkæolog Jeanette Varberg. Jeanette Varberg er forfatteren bag den anmelderroste og meget populære bog Viking 


  En af de mest rørende elementer ved udstillingen var også de to skeletter, som blev fundet to vidt forskellige steder i verden, men som vi nærmere undersøgelse viste sig at være i familie. Så nu, efter alle disse år, er de endelig blevet genforenet og ligger lige ved siden af hinanden. Se foto nederst på siden.

Noget af det sejeste var også alle de film, som der blev vist på væggene. Man gik igennem en slags sej, uhyggelig og mørk labyrint og så blev filmene gradvist vist,  mens man bevægede sig fremad.  Filmene var så flot lavet; livlige, nervepirrende og dramatiske med de sejeste effekter. Ved hjælp af denne imponerende teknologi, blev man suget helt tilbage i tiden og blev endda rørt i hjertet af de forskellige skæbner, som der blev fortalt om. Man følte, at man kom helt tæt på, hvordan de levede og hvad de gik igennem.  Familieforhold,  liv, død, guder og forskellige dødsriger.  Alt afhængigt af hvordan man døde, så var det forskellige guder, som havde krav på en eller forskellige riger, som man havnede i.

Jeg må sige, at denne udstilling var så god, at jeg ikke havde lyst til at forlade den igen. Jeg havde lyst til at blive der i lang tid  og jeg kommer helt sikkert tilbage.  Der var både mulighed for at se videoer på dansk og på engelsk. Udstillingen skifter om 3 år. Så vil der være et andet fokus med mere nordisk mytologi og vølve ol.  Læs mere om udstillingen på Nationalmuseet hjemmeside.  

Jeg giver 6 stjerner/ 6.

Denne udstilling har mine varmeste anbefalinger.  Man fyldes bare af vikingestemning på den bedste måde.  Se flere fotos fra udstillingen nederst på denne side samt se min helt nye reel på instagram. Læs gerne mit tidligere indslag her på bloggen , som hedder "Dansk fantasy på Nationalmuseet", hvor jeg skriver om den gamle vikingeudstilling, som også var rigtig god.




Foto af Tissø-ringen 


ANBEFALING AF DANSK FANTASY MED NORDISK MYTOLOLGI OG VIKINGETIDEN

Jeg kan varmt anbefale følgende supergode danske fantasybøger med elementer af nordisk mytologi og vikingetiden: 

Sidsel Katrine Slejs nervepirrende, dramatiske og romantiske: Asgårds døtre og Sanddrømmeren- serien.  Malene Sølvstens berygtede Ravnenes hvisken-serien  ( den sælges også på Nationalmuseet). Thea Astrids uhyggelige og gribende Langt væk fra Asgård samt Jakob Leths spændende og humoristiske Når runesten revner. Fortsættelsen til Når runesten revner udkommer allerede her i august. Samt den billedskabende, nervepirrende og overraskende tidsrejsefantasy Between Worlds Ragnarok skrevet af Dina K Sjoblom (den udkommer snart på dansk). 

Samt Thomas Arnts sjove nye unikke faktabog for hele familien: Du gætter aldrig hvad de gjorde.  Jeg har skrevet anmeldelser til alle de nævnte bøger, som du kan læse lige her på min hjemmeside samt en kortere version på min boginstagram. 

 Jeg håber også snart på at læse Estrid Ulvfaren af Charlotte M Larsen, som skulle handle om den sejeste skjoldmø og emme af vikingetiden. Samt Merlin P. Manns Blodkongens datter. De har begge fået rigtig gode anmeldelser og sælges begge i Nationalmuseets butik.

Her ses et foto af nogle af de anbefalede bøger:





Total sejt hvalros kranie


Skrevet af Youlooklikeabook

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva