Den usynlige krig af Boris Hansen

 

Den usynlige krig af Boris Hansen. Udgivet 2021. 604 sider. Forlag Carlsen Puls

Den usynlige krig handler om Olivia, Majoren, Dmitri, Leo, Arthur, Cody og Clarissa, som, ved siden af deres normale trivielle hverdagsliv, arbejder som tophemmelige fiktionsagenter.  Det er et superkrævende og farligt job, hvor de bogstaveligt talt rejser ind i bøgerne og sørger for, at handlingen bliver, som de ønsker den.  De har hver deres funktion på missionerne, som henholdsvis pilot, bogholder og infiltrator, men de skal alle være total forberedte og have læst alle bøgerne i en sådan grad at de kan alt udenad.  Der må ikke ske fejl og de skal helst smelte ind i bogens handling og omgivelser, så det det virker naturligt. Men noget går galt. Nogen har andre missioner, mål og motiver for fiktionerne. Men hvem? og hvorfor? Kommer vores fiktionshold nogensinde hjem til den virkelige verden i levende live?

Dette er en meget fængende, nervepirrende, dramatisk, humoristisk og barsk historie, hvor spændingsniveauet er helt i top igennem hele bogen.  Spændingsniveauet er så højt hele vejen igennem bogen, at man næsten ikke trækker vejret. Man er fuldstændig opslugt af bogen og revet med i handlingen og karaktererne og i at vide, hvad i hulens navn, der foregår: En af karaktererne udtrykker præcis, hvordan vi som læsere har det: "Dette er sandheden...vi er på vej ind i det ukendte. Der venter os prøvelser forude. Livsfare. Vi mærker vores hjerter banke hurtigt nu. Vi ved ikke, hvad der skal ske"...(side 23)

Allerede i de første linjer bliver man fanget af bogen og den stakkels Arthurs mærkelige og forvirrende tanker. Man higer i den grad efter at vide mere hele tiden. Det er nærmest umuligt at rive sit blik og opmærksomhed væk fra bogen.  Der er så mange mysterier under overfladen og informationer, som man så gerne vil have afsløret. Boris Hansen forstår virkelig at fastholde sin læser i et total jerngreb. 

Opbygningen af bogen er supergod. Den er tydelig. Man er ikke på noget tidspunkt i tvivl, om man er i en fiktion eller i bogens normale handling. Layoutet, skrifttypen og sproget understøtter alt 100%  Og der skiftes mellem fiktionerne og den rigtige handling på en super god måde med masser af cliffhangers og god timing, så spændingen konstant holdes i top. Man kommer igennem hele følelsesregistret;  griner højlydt, mærker teenage-forelskelse, røres dybt i hjertet, bliver forvirret, overraskes, skræmmes total til døde med efterfølgende mareridt, men mest af alt blæses man fuldstændig bagover (på den bedste måde mulig) af denne helt unikke bog. Wow wow wow!  Boris Hansen er en sand mester til at gengive/ efterligne de forskellige genrer (selv dem, som han aldrig har skrevet i før).  Jeg blev helt revet med af handlingen i dem allesammen og havde lyst til at læse resten af bogen (måske bortset lige fra én af dem. Den var en anelse for skræmmende).


KARAKTERER:

Boris Hansen formår virkelig at skabe nogle karakterer, som føles levende, ægte og nuancerede. Man kan se dem helt tydeligt for sig: Fartøjets røde skær fremhævede sprækkerne i hans ansigt, de små ar og den koparrede hud...." (side 11) samt " De er som nogle der lige er trådt ud af et realityshow"  (side 20) . 

I begyndelsen møder man dem alle på jobbet, som professionelle, Men ganske gradvist lærer vi dem bedre at kende og de kommer længere og længere ind under huden på en. De rører en dybt med deres historier og baggrund. For mig er det især Olivia, Cody, Arthur, men også Dmitri og Majoren. Forfatteren formår i den grad at gengive, hvordan karaktererne har det: " som gav Olivia følelsen af at være fanget på en ubåd, der havde overskredet sin holdbarshedsdato" (side 19)

Arthur er for mig den allermest interessante. En kæmpe gåde. Lige fra begyndelsen af var jeg bare vild med Arthur. Og jo længere vi kom ind i bogen, desto mere kom Arthur ind i mit hjerte. På trods af, at han nok er den mest mystiske karakter i bogen, så føler man bare, at han er god. At han vil alle det bedste. Der er bare sket et eller med ham (som forbliver uvist). Jeg er vild med den måde han behandler Olivia på. Han vil så gerne vise sin taknemmelighed og glæde over, at hun har givet ham en chance, på trods af hans manglende egenskaber.  Cody var jeg også selv lidt hurtig til at dømme og derfor rørte det mig endnu mere, da vi , som læsere, erfarede, hvem han virkelig var og hans baggrund og forhistorie. Han er i virkeligheden slet ikke en overfladisk good-looking hottie. Han er en sand fighter, der kommer fra virkelig dårlige kår, som er topmotiveret for at blive nogen og stige op i de sociale lag. Han er et sand forbillede. Supersej og en virkelig god kammerarat. Han er ligeledes meget underholdende og opfindsom og prøver virkelig sit bedste for at redde missionen. Olivia. Følte jeg også først var meget kold og professionel type, som ikke rigtig havde så meget empati eller nuancer. Men dette ændrede sig fuldstændigt. Hendes liv og historie rørte mig også dybt. Hun er en ægte bogelsker, hun føler med forfatterne og hun har nogle store drømme, som hun gør alt for at opnå, også selvom prisen er meget høj for hende i hverdagen. Hun har en enorm viljestyrke og evne til at holde hovedet koldt og hun har et meget større hjerte, end man havde forventet. Og så gemmer hun på nogle store hemmeligheder i sin fortid, som kun indikeres ganske lidt. Men som er tydelige og jeg higer i den grad efter at finde ud af, hvad det er.   

TEMAER:

Bogen indeholder mange spændende temaer: Fx ensomhed. At føle sig forladt og svigtet Men også stort sammenhold og venskaber. Tillid kontra mistillid . Store hemmeligheder og gåder. Hvem kan man stole på? Hvem er venner og hvem er fjender? og hvorfor? Hvilke motivationer har de forskellige for at være med på missionerne? Hvad er deres mål? Har holdet tænkt sig at holde sammen? eller bliver de langsomt ædt op af mistillid og glider længere væk fra hinanden? Kommer holdet nogensinde ud af fiktionerne i live? Gennem disse temaer formår Boris Hansen både at skabe total top underholdning, drama, intriger, spænding og dynamik mellem holdets medlemmer, men også i den grad at røre os dybt med karakterernes historie. (Og man kan mærke, at der er endnu mere under overfladen). Bogen giver stof til eftertanke mht at have fordomme om, hvilke personer vil tror, at nogen er, når vi lige ser dem første gang. Måske er de ikke bare en bestemt type:  en introvert bognørd. En kold hård muskelmands-soldat, en overlækker tomhjernet hottie. I virkeligheden gemmer de på så meget mere under overfladen. Måske skal vi ikke dømme folk så hurtigt.... give folk en chance for at vise, hvem de rigtig er. 

SPROGET:

Jeg er fuldstændig vild med Boris Hansens måde at formulere sig på. Hans sprog er sprødt, levende, underholdende og ekstremt fængende og stråler af styrke og skraphed. Det er ingen dårlige sætninger eller steder, hvor man keder sig. Alt er fuldstændig gennemført ned til ordniveau. Alle sætninger har stor betydning og værdi. Der er intet overflødigt.  Bogen indeholder en hel perlerække af dejlige udtryk og sjove vendinger: " Dine tanker føles som røræg" (side 9) samt "Jeg kan næsten ikke trække vejret...jeg føler mig som en menneskelig heliumballon"(side 68)  Boris Hansen er supergod til at skabe både humor og billeder i ens sind, så man ved præcis, hvordan karaktererne har det. Til omklædningsrumsscenen grinte jeg højlydt. 

Jeg er fuldstændig vild med hans beskrivelse af Machina-fartøjet som en nærmest levende organisme: " Et tilfældigt hulrum midt i virvaret af elektronik, der udgjorde Machina-fartøjets indvolde. Et dæmpet rødt lys lå over alting og forstærkede følelsen af, at man befandt sig på indersiden af noget levende" (side 11)

Samt hans måde at beskrive Antikvariatet på. Man kan bare se det helt tydeligt for sig, mærke stemningen og næsten dufte bøgerne. Han formår i den grad at gengive, på den bedste måde, hvordan alle vi bognørder og Olivia har det med at være omgivet af bøger: "Indenfor var antikvariatet lunt og behageligt, og reolerne, trapperne og gelænderet ned til underetagen var lavet i nøddefarvet mahogni. Det hele var dybbrunt og poleret og appetitvækkende på en måde, som appalerede til Olivias indre bæver og gav hende en uforklarlig lyst til at sætte fortænderne i inventaret. Alle bøgerne, hun kunne få øje på, var læderindbundne....Olivia havde været her i fire sekunder, og hun havde allerede lyst til at flytte ind" (side 214) 

Samt hans nærmest konstante evne til at skabe spænding og action, så man sidder helt oppe i loftet: " Arthur mærkede stødet gennem sine knogler og braget mod sine ører, idet han skød...blodet stod ud i luften i små eksplosioner..." (side 267) .

Kort sagt. Denne bog er fuldstændig genial, unik og fantastisk. Det er et helt unikt koncept og opfindelse. Boris Hansen har uden tvivl en enorm hjernekapacitet for at kunne holde styr på alle disse karakterer, deres verden og alle fiktionernes samt deres karakterer. Det her er så vildt og fantastisk på alle niveauer.  Handlingen er total uforudsigelig og det er karaktererne også, hvilket i den grad er med til at øge spændingen. Det er en kompleks og lang bog, som ikke på noget tidspunkt føles tung.

Selv forsiden er total gennemtænkt og eminent udført. Der er både karakterer på den normale side og hvis man vender bogen på hovedet. Der er små skjulte machina-fartøjer og farverne er så flotte og i øjenfaldende, på den bedste måde. Jeg er helt vild med forsiden. 

Jeg giver 6 stjerner / 6

Jeg ser så meget frem til at læse videre i denne serie. Jeg har absolut ingen anelse om, hvad der sker. Men jeg er helt sikker på, at det bliver begivenhedsrigt og at spændingsniveauet er i top. 

Denne bog har mine varmeste anbefalinger. Den er på internationalt niveau og fortjener at blive oversat og lavet til en film. 

Den er simpelthen sit helt eget fænomen og bør læses af alle bogelskere. 

READALONG:

Bogen er læst i forbindelse med et readalong på instagram med de dygtige værter @Hellolasse, @Sofiesbogverden, @Bogdoktor og @Sofieamalielitt. De har i høj grad været med til at gøre readalongen hyggelig, spændende, nervepirrende og sjov med både konkurrencer, livestreams ind i bøgerne og med forfatteren selv samt diverse lege (hvor vi skulle finde ud af hvilken type vi var på et hold og sammensætte det). Tusind tusind tak for jeres store indsats.

Jeg kan kun afslutte med at sige som bogholderen Olivia siger på side 40: "Bøger ændrer mennesker" .  Jeg kan kun være enig i denne udtalelse og så må jeg tilføje, at bøger i dette tilfælde i allerhøjeste grad er med til at skabe indhold, spænding, sammenhold og danne nye venskaber. Læs fx Sofiesbogverden og Bogdoktors instagram om emnet. 

Skrevet af bogblogger Youlooklikeabook.

Bogen er ikke et anmeldereksemplar.




Kommentarer

  1. Wow en flot anmeldelse, du formår at beskrive bogen med nogle af de samme tanker som jeg har tænkt imens jeg læste bogen. Den måde du beskriver karakterne på er fyldestgørende og du rammer dem godt.
    Jeg er helt enig med denne gode og smukke anmeldelse.
    ❤️❤️

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva

Interview med Heidi Keller