Flænger i tiden af Bettina Liane

 

Flænger i tiden af Bettina og Nathali Liani. Udgivet 2023. Turbine Forlaget.  515 sider.


Wauw ! Hold godt fast i rælingen for bølgerne går højt på Galathea i denne tredje bog i Awen serien. Allerede i de første linjer blev jeg suget direkte ombord på det fantastiske skib, mens jeg kiggede ned i havets frådende dyb og mærkede Aias enorme smerte. Jeg blev ramt hårdt i hjertet og forstod alt, hvad hun gik igennem, som om det var min egen smerte. Alt var så levende og følelsesladet beskrevet. Dette er uden tvivl den bedste Awen-bog indtil videre. Der er virkelig skruet op for spændingen og uhyggen. Det er en intens, gribende og fuldstændig fantastisk pageturner med den vildeste worldbuilding og et supergodt karakterarbejde. Den er så nervepirrende, at jeg nærmest ikke trak vejret.  Man kommer endnu tættere på karaktererne, deres rørende baggrundshistorie og deres personlighed. Man forstår deres væremåde og motiver bedre. Karaktererne udfordres maksimalt på alle niveauer, men de formår også at knytte endnu stærkere relationer til hinanden, holde sammen, holde hovedet koldt og bruge alt deres snilde og viden til at forstå, hvad de skal gøre. Der kommer de mest underholdende, mystiske og afslørende spor, som Aia og hendes venner bliver nødt til at handle på, selvom det virker som en fuldstændig umulig og total crazy opgave. De kan ikke give op. Men de møder også store skilleveje, som kræver valg, der virkelig gør ondt dybt inde i sjælen. Aia kæmper virkelig sin livs kamp i denne bog både fysisk og mentalt. Hendes mod, viljestyrke og evne til at holde hovedet koldt er meget imponerende. Men alle de hårde prøvelser og kampen mod ondskaben giver desværre også nogle hjerteskærende mén. Dette er også en bog, hvor der kommer nogle meget store afsløringer og forklaringer, så man forstår sammenhængene og historien bedre. Det er så mind-blowing, spændende og sejt endelig at kunne kæde en masse ting sammen, som man ikke forstod før. Man får også et meget interessant og nyt historisk overblik. Kort sagt denne bog har virkelig hele pakken på alle niveauer. Der er både hjerteskærende sorg, boblende forelskelse, kamp for overlevelse og romantik, drama, nervepirrende øjeblikke, uhygge, mystik, ondskab, kærlighed og varme.  Jeg kom i den grad igennem hele følelsesregistret og både grinte, smilede bredt og mærkede lydløse tårer løbe ned ad mine kinder.  Wauw!!!  

TEMAER & BUDSKABER: 

Man kommer helt ind i karakterernes sjæl.  Man lærer rigtig meget om sorgprocessen samt at vi alle "dealer" med det på hver vores måde for at overleve.  Ting er ikke altid, som de ser ud på overfladen. 

Karaktererne går igennem en meget stor udvikling sammen og hver for sig og de lærer meget om sig selv og hinanden. De ser hinanden i et nyt lys. Denne bog viser meget tydeligt nogle af de problematikker, man også møder i det virkelige liv. Hvor nemt misforståelser eller fejl kan opstå. Men også hvor vigtigt det er, at man forsøger at rette op på dem og ikke bare vende ryggen til problemet, give slip og give op. En bog der i høj grad motiverer en til at holde fast, bruge sin viljestyrke, se det positive i livet og holde fast. Der er en større mening, som man må finde!!!

Man kan virkelig mærke, at forfatterne har udviklet sig. Deres skrivestil står meget skarpere, Alt er mere nervepirrende og intenst og jeg er helt vild med det.

EKSEMPLER:

Allerede fra de allerførste linjer blev jeg suget ind i bogens gribende og nervepirrende handling. Det er meget intenst, dramatisk og hjerteskærende. Beskrivelsen af havet understreger det, som der foregår inde i Aia: "Stormen rasede over Galathea. Som et frådende monster hamrede havets bølger mod skroget i et forsøg på at sluge det eneste skib på et endeløst hav. Skummet fra det kværnende saltvand sprøjtede helt op på dækket og overdængede Aias bukser med vand....Smerten var ved at æde hende op indefra. Hun kunne ikke bære det, kunne ikke leve med det ét sekund længere..." (side 16) Det er en fuldstændig fantastisk og meget velskrevet indledning. 

Der er meget klamme scener, hvor ens maveindhold er ved at komme op igen. Men som samtidig understreger uhyggen og den inkarnerede ondskab: "Kragen borede sit næb ned i X's bryst, hakkede et par gange og udstødte et højt "caw caw". Som på kommando lettede hundredvis af krager fra de gamle træer og dykkede ned på X i et brus af fjer og vinger. De hakkede og pirkede...flænsede og flåedei hans krop....De tilstedeværende fra Slægten betragtede roligt det groteske syn..." (side 21)

Jeg elsker beskrivelsen af Sigøjnerfesten (kapitel 7. Omg! det var så levende og billedskabende beskrevet, at jeg følte, at jeg var der - som et barn, der er så imponeret af det hele og går rundt med åben mund og polypper!! : "En stor plads åbnede sig foran dem med et utal af sigøjnervogne og farvestrålende telte. Rundt om i træerne hang der et væld af lanterner... Sigøjnernes farverige tøj og vogne gjorde billedet til et stort farveorgie". (side 78)

Jeg kan også varmt anbefale lydbogen. Fantastisk oplæser. Men køb/ lån bogen også, fordi den er så smuk og der er virkelig kælet for detaljerne med kort mm. Så flot lavet af dygtige Karin Hald.

Jeg kan slet ikke vente med at læse videre i denne serie. 

Jeg giver 6 store stjerner/ 6

Skrevet af Youlooklikeabook

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar 

Læs gerne mit interview med forfatterne her på denne blog.

Tusind tak for en rigtig hyggelig readalong sammen med @readalongklubben

 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva