Brylluppet på øen af Jenny Colgan

 


Brylluppet på øen af Jenny Colgan . Udgivet af Forlaget Cicero 2023.

Omg! Denne bog har fortryllet mig fuldstændig. Jeg har på ingen måde lyst til at forlade den smukke og stemningsfyldte ø og tage afsked med de skønne karakterer, som er kommet helt ind under huden på mig og ind i mit hjerte. Deres liv, baggrundshistorier og personlighed har både fået mig til at grine højlydt, glædet og rørt mig så meget, at tårer har trillet ned af mine kinder. Jeg har siddet på kanten af stolen neglebiddende og krydset både fingre og tæer for, at alt skulle ende godt. Jenny Colgan forstår virkelig at skabe karakterer, der føles så ægte, at de bare må eksistere i virkeligheden. Flora, Lorna, Saif, Olivia og lille Agot. Åh! hvor er de bare vidunderlige og den måde øen beskrives emmer af stemning, hygge og nærmest magi, når man også kan høre hvalerne synge. Både karaktererne og deres relationer udvikler sig, således at de lærer både sig selv og hinanden bedre at kende. De finder lag og baggrundshistorier og følelser, som de ikke kendte til og ikke havde regnet med. De finder ud af, hvad de ægte ønsker sig dybt i deres hjerte samt hvad der virkelig tæller, når alt kommer til alt. Jenny Colgan har overgået sig selv. Denne bog er hjerteskærende, rørende, morsom og vidunderlig. Jeg fik en fornemmelse af selv at have været på øen, helt tæt på indhyllet i dens helt unikke stemning og atmosfære. Jeg kunne dufte havet og Gaspares særlige lækkerier. Jeg havde lyst til at være en del af det lille samfund og bo der. Jenny Colgan formår virkelige at få alt til at gå i en højere enhed, ikke kun underholde, men også berige en, så man føler, at man tager noget med sig. Karakterernes rørende historie sidder i mit hjerte og i mine tanker. De ramte mig meget dybt. 

Det var kun i de første kapitler, at det var lidt svært at holde styr på alle karaktererne. men efter lidt tid gik det fint.  

Umiddelbart handler denne bog om et bryllup og hele planlægningen bag. Men da alle karaktererne mødes sker der store konfrontationer, afsløringer og kontroverser. Store følelser og gamle problematikker vækkes til live på både godt og ondt. Den kommende meget store romantiske begivenhed påvirker hele øen og får dem til at reflektere over deres eget liv og relationer og inderste følelser. Selvom det umiddelbart en stille og rolig lille ø, så er der masser af drama. Bølgerne går højt og breder sig som ringe i vandet.  Hemmeligheder afsløres på det værst tænkelige tidspunkt og tilliden skal i den grad testes. Der sker uventede drejninger, som man slet ikke havde set komme. Det er nervepirrende samt både glædeligt og smerteligt at læse denne bog. Jeg kedede mig ikke i et sekund, men ønskede blot at blive på øen og lære karaktererne endnu bedre at kende. Jeg føler mig beriget af at læse denne bog, men mit hjerte er også gået en del i stykker. En vidunderlig bog om ægte kærlighed & venskab, hjertevarme, familieliv på godt og ondt, søskendejalousi, mindreværdskomplekser, misforståelser og dårlig kommunikation. En bog der giver stof til eftertanke og sætter spor. 

Denne bog blev læst sammen med den hyggelige online bogklub @readalongklubben.  

Jeg var også så heldig at møde den fantastiske Jenny Colgan nogle uger, inden jeg begyndte at læse bogen. Høre hendes levende foredrag om netop denne bog samt hendes spændende forfatterkarriere og liv.  

Jeg er helt vild med den smukke forside.

Jeg vil også benytte lejligheden til at rose den superdygtige indlæser Vibeke Søllested.

EKSEMPLER:

Smukke, stemningsfyldte og sanseligt beskrivelser af de idylliske og nærmest omgivelser: "Sandet på den endeløse strand var næsten kridhvidt, vandet, der skvulpede op ad stranden, var klart og tyrkisblåt, himlen var stor og blå som på en børnetegning. De små, skæve, kulørte huse på havnen lænede sig nok hyggeligt op ad hinanden, og fiskerbådene var nymalede og klar til at drage til havs" (side 13)

Om søskendeforhold på en humoristisk måde og lidt trist: "Det kunne da være lidt rart for jer to søstre at få lidt tid til at knytte bånd". "Vi havde hele vores barndom til at knytte bånd, mor!" sagde  Jan. "Og det virkede ikke, har du glemt det? Hun behandlede dig som en tjenestepige, hun behandlede mig som skidt, og så skred hun uden at se sig tilbage. Og det lod du hende bare gøre" (side 123)

Rigtig god humor: "Din søn er en sinke, søster", sagde Innes uden at rejse sig op... Han kan stadig ikke gå. Alle børnene i familien McKenzie har kunnet gå, når de var ni måneder. Hver  og én!". Han går, når han får lyst til at gå!". Måske kunne vi binde nogle børster fast til ham, og så kunne han kravle rundt og gøre den store lade ren" (side 21)

"Jeg tror, at den baby har lavet pøller, sagde hun nu og rynkede på sin lillebitte næse. "Tænk, at vi har en, der laver pøller inde i stuen. Ikke engang Bramble laver pøller inde i stuen, og han er en hund...Pøller pøller pøller sang Agot straks". (side 22)

Jeg giver 6/6 stjerner fordi jeg fik en ganske særlig og uforglemmelig læseoplevelse.

Skrevet af cand.mag og bogblogger Youlooklikeabook

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar.


Jeg er helt vild med kapitel 15



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva