Arias fortælling af Ida Søby Fogh


Arias fortælling-serien af Ida Søby Fogh. Udgivet 2021-2022. Forlaget Facet. 

Arias fortælling er en original, rørende, nervepirrende og eventyrlig fantasyserie med masser af magi, spænding og store hemmeligheder. Bøgerne emmer af mystik og man higer i den grad efter at kende sandheden og vide, hvad der egentlig foregår og hvad der er sket i fortiden. Hvem er i virkeligheden de onde og hvem er de gode?  Man flyver nærmest igennem bøgerne, fordi der er korte kapitler og skrivestilen er så nem, billedskabende og levende. Forfatteren formåede at holde min interesse og nysgerrighed igennem alle bøgerne samt at overraske mig og imponere mig, idet hun har skabt sit helt eget univers, magisystem og helt unikke overnaturlige evner, som jeg aldrig har set mage før. Hovedpersonen Aria fik hurtig en plads i mit hjerte og det gjorde søde følsomme Thais også. 

Serien handler om den 13-årige forældreløse Aria, som bor hos den søde urtekræmmer Oline. En dag, da hun går ærinder for Oline, hører hun, at de frygtede og farlige "forbandede" er kommet tilbage og skal brændes. Dette er meget chokerende nyhed og Oline mener ikke længere, at byen er sikker for dem, så en af hendes venner, Sully, tager Aria ud af byen til et helt andet og mere trygt sted. En hel ny verden viser sig for Aria, som hun intet kendte til og gradvist dukker den ene afsløring op efter den anden. Alt det, som Aria troede var sandt er i virkeligheden forkert. Hun bliver meget overvældet og savnet til Oline er stort. Men efterhånden bliver hendes bånd til Sully og Thais stærkere og hun begynder at føle sig hjemme. Aria kommer på sit livs rejse både fysisk og mentalt. Hun ser verden gennem helt nye øjne og forstår, hvordan det hele hænger sammen og finder også endelig svaret på sin egen identitet, evner, formål og rødder. Det er både meget overraskende, nervepirrende og rørende. Jeg er helt vild med, hvordan handlingen folder sig ud og de rørende relationer, der knyttes. Det er ægte found family, hvor hjertevarmen stråler ud af siderne. Aria har et kæmpestort hjerte og hun vil gøre alt for at støtte og redde dem, som hun holder af. Hun laver en del fejl undervejs (og man kan godt komme til at krumme tæerne lidt og blive lidt irriteret, men stadig holde af hende) og kaster sig hovedkulds ud i tingene. Men hun udvikler sig heldigvis meget og vokser med opgaven, udviser masser af viljestyrke og gå-på-mod. Hun bliver en ægte kick-ass heltinde, som stadig bevarer sit store følelsesfulde hjerte. 

EKSEMPLER:

Der er masser af nervepirrende passager fyldt med mystik og uhygge:" Det grønne lys omklamrede Arias krop og grunden under hende blev ujævn. Hun klemte øjnene i...Hjertets slag tog til, og hun kæmpede for at trække vejret kontrolleret...Arias øjenlåg sitrede og hun fyldtes af en prikkende angst. Ukendte stemmer lød omkring hende"(side 13 . Bog 2 Synet)

Der er smertefulde passager, hvor hovedpersonen udsættes for nedsættende og og onde kommentarer: "Din forbandende rakkertøs",. Cory spyttede i jorden foran hendes fødder. Ordene og hans giftige ansigtsudtryk fik det til at krible i Arias fingre. "Jeg er ingen forbandet rakkertøs", hvislede hun, mens hun skiftevis stirrede på dem. Cory gloede koldt tilbage..."Åh, jo du er!" hujede Tam..."Du er en forbandet rakkertøs. Din mor ville ikke have dig, og din far var ligeglad med dig" (side 12, Bog 1, Kaldet).

Der er passager fyldt med kærlighed og hjertevarme, som rører en dybt i hjertet: "Hun måtte kæmpe for ikke at begynde at hulke, da Thais sendte hende et såret blik...Du hører til her nu, hvis du vil. Her vil du altid have et hjem og en familie. Tårerene samlede sig i hendes øjne. Hun så fra Sully til Thais. Udover urtekræmmeren og sin fars spøgelse havde hun aldrig haft en familie. Før nu havde hun aldrig rigtig haft et sted at høre til. Hun snøftede taknemligt, og Sully klappede hende på hånden. Nu vidste hun, at hun hørte til i Eoyerim". (side 315 , Bog 1, Kaldet)

Aria higer efter at vide, hvem hendes forældre var, så hun kan finde ud af hvem hun er: " Aria snøftede lavt. Hun ville ønske, at hun vidste, om hendes sorte hår og de ravfarvede øjne stammede fra hendes far, eller om den spidse næse og blege hud stammede fra hendes mor. Lige så længe hun kunne huske, havde hun plaget om at høre, hvor hun kom fra, og hvem hendes forældre var" (side 17)

TEMAER & BUDSKABER: 

Dette er ikke kun en rørende, underholdende og eventyrlig fantasyserie, hvor hovedpersonen kæmper mod det onde og for en bedre og mere fredelig og harmonisk verden, det er også relevant læsning, som har fokus på vigtige temaer og budskaber. Fx vigtigheden i at føle sig tryg og have et sted, hvor man føler sig hjemme, elsket, accepteret og værdsat. Ens ægte familie behøves ikke nødvendigvis at være ens biologiske familie, men kan også være "found family" som i Arias tilfælde. Samt temaet identitet og behovet og vigtigheden i at kende sine egne rødder og vide hvor man kommer fra og derved hvem man er. Det kan give en del usikkerhed samt følelsen af at være forkert eller mindreværd, når man intet ved. Bøgerne har også fokus på grov mobning med nedladende bemærkninger, vold og ydmygelse samt diskrimination og "scapegotism", hvor man vælger at skylde alle dårlige hændelser på en særlig gruppe personer. Men der er også ægte venskab, viljestyrke og gå-på-mod. Karaktererne går igennem en stor udvikling og støtter hinanden, selv når fjenden/ modstanderen virker for stor og uovervindelig. Det er meget rørende. Venskabet mellem Aria og Thais var helt vidunderligt.


 Jeg giver følgende stjerner:

Bog 1: 5 stjerner

Bog 2: 5,5 stjerner/ 6 (den mest nervepirrende og mærkbare af bøgerne)

Bog 3: 5 stjerner

Hele Arias fortælling-serien kom på dansk fantasy longlist i 2022.

Skrevet af Youlooklikeabook

Bøgerne er ikke anmeldereksemplarer.


Jeg ser meget frem til at læse flere fantasybøger af forfatteren i fremtiden.&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

SPOILERALERT!!! Læs ikke videre, medmindre du vil spoiles

Årsagen til den manglende stjerne er, at der i bog 1 var en meget nervepirrende begyndelse og slutning, men midten hvor Aria og Thais skulle lære hinanden bedre at kende var tempoet og spændingen ikke så høj. Årsagen i bog 2 og 3 : Der kunne godt have været en anelse mere detaljer i handlingsforløbet og worldbuildingen. Nogle scener blev afsluttet lidt for hurtigt fx slutningen i bog 3. 


EKSTRA KOMMENTARER, som kan spoile indholdet:

Jeg fik tårer i øjnene, da de befriede fangerne .

Jeg fik også glædestårer i øjnene i slutningen, da det viste sig, at en vis person ikke var død alligevel. En rigtig dejlig romantisk slutning. (Den kunne dog godt have været lidt længere)  og den måde de beskrives på er helt fantastisk og så godt fundet på. 

Jeg elskede venskabet/ relationen med Thais og Aria. Den var så rørende og gjorde et stort indtryk på mig. Det berigede virkelig bogen og gav den dybde.

Jeg var helt vild med de overnaturlige elementer og evner. Wauw! de var imponerende og seje. Jeg er også helt vild med Arias evne og transformation. Det er en de vildeste jeg har læst om og så sej. 

Jeg er meget ked af, at Sully døde og den måde han døde på.
Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva