Ellebæt af Kat Lassen (ny bog) 2021

Ellebæt og jagten på feernes skat af Kat Lassen . 113 sider. Udgivet 2021. Forlaget Krabat. Illustreret af Anita Sølver


"Et tordenbrag får Emma og Rasmus til i et ryk at trække dynen op under næsen. Pludselig virker farmors seng kæmpestor, og de savner virkelig farmor, der sidder nede i stuen" (s.9)

Ellebæt er en dejlig, eventyrlig, hjertevarm og original historie med både spænding, uhygge, rørende øjeblikke og masser humor, hvor man bliver suget ind i handlingen allerede i de første linjer.

Den handler om den 8- årige Emma og 4-årige Rasmus, som er på en lille ferie hjemme hos deres søde farmor.  De hygger sig rigtig meget, får dejlig velduftende hjemmelavet mad samt farmorens spændende historier om pigen Ellebæt, der en dag møder den lille dugperlefe Tit, som har mistet sin tryllestav.  De bliver rigtig gode venner, møder spændende væsener og kommer ud på farefulde og spændende eventyr.  Emma og hendes lillebror er helt opslugte af farmorens fortælling og glæder sig hver eneste dag til, at de kan få endnu en bid af historien og finde ud af, om de nogensinde finder feernes skat igen.

Forfatteren har skabt en helt ny spændende, eventyrlig og magisk verden, som man bare higer efter at vide mere om. Der er alt fra en ildelugtende, klam og uhyggelig trold, en spændende mosekone, forsvundne skatte, farer, flugt, sjov magi, familieliv, ægte venskab, søskendeforhold og store hemmeligheder. 

Bogen er skrevet i et dejligt varmt, hyggeligt, sjovt og nemt sprog.  Man flyver lige igennem bogen og det føles som om siderne læser sig selv. Der er masser af spænding og hvert kapitel ender med en cliffhanger, som øger interessen for at læse videre. Spændingen øges også ved, at bogen er udformet som en rammefortælling, hvor handlingen veksler mellem farmoren og børnene samt Ellebæt og Tit. Således bliver man nødt til at vente lidt med at få hele historien om Ellebæt ligesom, hvis man selv fik læst den højt af farmoren. Dette, synes jeg, er et genialt koncept.  Bogen egner sig i høj grad som højtlæsningsbog, men barnet kan også læse den selv. Bogen består af 15 kapitler. Den er skrevet med dejlig stor og tydelig skrifttype og god linjeafstand. Bogen kan læses fra 5 år og opefter.


EKSEMPLER:

Der er ægte hygge og kærlighed i bogen. Man kan virkelig mærke den nærmest strømme ud af bogens sider i forholdet mellem den søde farmor og Emma samt det dejlige venskab mellem Ellebæt og Tit, så man bliver helt varm og glad i hjertet.  Emma holder virkelig meget af sin farmor og beundrer hende meget: " Hun synes, at det er flot, når farmor har håret løst om aftenen. Det ligner sølvhår, og så dufter det altid af blomster og krydderurter. " (side 12). Jeg kan særlig godt lide dialogen mellem Ellebæt og Tit. Den er meget underholdende, rørende og humoristisk. 

Selvom det er en børnebog i et enkelt sprog, formår Kat Lassen at skabe helt tydelige stemningsbilleder og endda smags- og duftindtryk, idet man næsten føler, man kan dufte den lækre rabarberkage og de hjemmelavede frikadeller: " De sidder alle tre ude i baghaven...tomater, meloner, sotre og små krukker med blå og lyserøde blomster samt massevis af forskellige krydderurter gør det indvendige af drivhuset til en farverig, duftende og saftig jungle..." (side 45)  Man bliver decideret sulten. Disse elementer beriger virkelig historien og er med til at gøre den mere levende samt at gøre læseoplevelsen helstøbt, da alle sanser bliver stimuleret.

Jeg er vild Kat Lassens fortællestil, sproget og beskrivelserne af naturen: "Lysningen lå badet i sollys med flaksende farevestrålende sommerfugle. Langt græs blandet med hvide og blå violer og gamle træstubbe overgroet med grønt, friskt mos, fik det hele til at ligne noget fra et magisk eventyr" (side 58), Denne passage bidrager i den grad til at skabe en eventyrlig og magisk stemning og får en til at føle sig som et lille barn igen, der ser skoven med nye og nysgerrige øjne. Man har lyst til at bo i skoven selv.  Og pludselig bliver skoven nærmest levende og spændingen øges markant: " Det var som om skoven lukkede helt til foran dem. Træernes grene snoede sig sammen om hinanden " ( side 57)

Der er også masser af spænding: "Pludselig lød et højt fugleskrig, og en stor mørk skygge for hen over skovbunden. Både Ellebæt og Tit krøb sammen og kiggede bange op...Længe holdt de vejret...Ellebæt havde alligevel en mærkelig fornemmelse af, at der var nogen, som holdt øje med dem..." (s.57-58). 

Jeg er også helt vild med de overnaturlige elementer, som dækker hver deres ende af spektret; Trolden er meget underholdende, sjov, ulækker, klam og uhyggelig og mosekonen og hele mosekonescenen er fyldt med spænding. Man ved ikke helt, om man kan stole på hende eller ej samt hvad det er hun gemmer i mosen og hvilke evner hun besidder. Men hun er helt fantastisk og får mit fantasyboghjerte til at hoppe af glæde. Hun er inkarneret fantasy og jeg er helt vild med Anita Sølvers flotte tegning af mosekvinden på side 48 og 53. Der er virkelig kælet for detaljerne i ansigtet, hendes udtryk og mimik. Hun er simpelthen så flot tegnet og man føler nærmest at hun kommer til live på siderne.  Samt tegningen er feen Tit på side 18.

TEMAER & BUDSKABER:

Bogen belyser også nogle vigtige temaer som venskab, sammenhold, mod, hjælpsomhed, samarbejde, stærke familiebånd og søskendeforhold.  Empati når folk er kede af det eller i fare fx: "Bare rolig. Det er kun tordenvejr, Rasmus", hvisker Emma. Hun kan mærke på sin lillebror, at han er bange. Rasmus trykker sig ind til hende og snøfter" (side 9) . Dette er sådan et rørende eksempel, som går lige i hjertet på en. At to søskende viser hinanden empati, støtte og kærlighed.

Men bogen viser også, at man som søskende godt kan være uenige og forskellige, skændes, drille og synes, at ens bror kan være mega irriterende, men at det altid er godt at have hinanden alligevel.  Man kan sagtens lege og hygge, selvom man ikke er helt samme alder. Gode og nære familiebånd er vigtige og værdifulde, som farmoren også pointerer:"Ved I hvad, I skal bare være glade for, at I har hinanden. Da jeg var lille var jeg helt alene...eller i hvert fald indtil jeg fik nogle gode venner. Men jeg havde hverken en søster eller en bror, som I to har" (side 101)

Bogen har også fokus på det at lave fejl og blive ked af det. Men selvom man laver fejl, så kan man godt gøre det godt igen. Og man kan hjælpe hinanden. Feen Tit laver den samme fejl flere gange, men hun er en rigtig sød, dejlig, sjov og god veninde for Ellebæt. Og selvom det skaber en del besvær og problemer, at hun laver disse fejl, så skælder Ellebæt hende aldrig ud. De hjælper hinanden og er der for hinanden uanset hvad. Det er ægte venskab og det er meget rørende og et supergodt budskab. Ingen er perfekte og hvis vi accepterer hinanden og hjælpes ad, så skal det nok gå.

Ellebæt er en rigtig underholdende, spændende eventyrlig feel-good historie, hvor man lærer om betydningen af at have ægte venskaber, hvor man virkelig er der for hinanden samt at værdsætte sin familie.  Det er vigtigt at holde sammen og være der for hinanden.  Ellebæt har hele pakken og mine varmeste anbefalinger. Den er ikke kun underholdning, men der er masser at tænke over og snakke om med sine børn, hvis man læser den sammen.


ILLUSTRATIONERNE

Illustrationerne til bogen, lavet af dygtige Anita Sølver. De er superflotte, farverige, detaljerede, fyldt med livlighed og mimik. Der er virkelig kælet for detaljerne og udtrykket i karakterernes ansigter. Man ved præcis, hvad de føler bare ved at se på dem. Der er også masser af humor i nogle af tegningerne fx Trolden på side 87 og side 84. Kombinationen af Anita Sølvers flotte tegninger og Kat Lassens billedskabende og sansemættende sprog gør faktisk, at man nærmest føler, man har set obgen som en film inde i sit hoved.  Jeg er helt vild med alle illustrationerne og bogens forside,  hvor der også er tilføjet elstra glimmer effekter og indgraverede guldbogstaver i titlen.  Wauw!  Den er flot. Anita Sølver har også lavet illustrationerne til fx Havets magi og Star girl af Nicole Boyle Rødtness. 

Jeg giver 6 stjerner/ 6

Den næste bog i serien hedder Kampen om trylleplastret og jeg glæder mig meget til at læse den.  Jeg higer efter at lære mere af feernes rige og den magiske skov at kende, samt fefolket, deres levevis og traditioner. Jeg ville ønske, at denne bog fandtes, da jeg var barn.  

Bogen kan læses fra 5 år og opefter.


BOGFORUM 2021: 

Jeg var så heldig at møde Kat Lassen i november til Bogforum for allerførste gang. Det var så hyggeligt og et stort øjeblik for mig. Vi mødte hinanden i forbindelse med udgivelsen af novellesamlingen Noget er på vej ved Forlaget Krabats stand om lørdagen. Det var en rigtig dejlig bogreception. Kat Lassen har jo en skrevet Glemslens sø, som er en af novellerne i bogen.  Det er en meget velskrevet novelle fyldt med spænding, uhygge, uforudsigelighed og mystik. Den bliver fortalt fra flere synsvinkler og er også lidt creepy. Jeg var helt suget ind i handlingen og ville slet ikke have, at den endte. 

Kat Lassen er født i 1976. Hun har udgivet flere bøger. Heriblandt Måneskinsbanden, Gitze og Mads og fantasyserien Livets port 1 + 2  samt den helt nye novelle Glemslens sø i novellesamlingen Noget er på vej, som udkom i November i år ved Bogforum. 

Du kan læse mere om forfatteren og hendes bøger på www.kat-lassen.dk samt følge hende på instagram og også se hendes flotte og helt unikke og eventyrlige kunst (skulpturer mm).

Skrevet af Youlooklikeabook
Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva