Superkræfter af Ulrika Louisa Bjerregaard

 


Superkræfter af Ulrika Louisa Bjerregaard og Clara Amalie Bjerrregaard.

Udgivet på Forlaget Petunia 2021. 

Superkræfter består af 3 bøger. Den er en del af serien som hedder Læsemagi for alle. Bøgerne er cirka 60 sider lange hver især. Denne serie er lix 20, så de kan læses fra 4.klasse og opefter .

Bøgerne er skrevet i et letlæst sprog og de er også meget læservenlige på grund af skriftstørrelsen og der er god linjeafstand.

Serien handler om Emma. Hun er 12 år, går i 6.klasse og har svært ved at læse, fordi hun er ordblind. Men heldigvis har hun sin rigtige gode veninde Luna og nogle rigtig søde forældre. Men pludselig en dag sker der noget nyt og overraskende. Det er som om Emma kan styre ting og hændelser med sine tanker, hvis hun tænker kraftigt nok og hun har også fået en stærk intuition.  Det er både mærkeligt, vidunderligt og supersejt, men også lidt skræmmende. Hvor langt rækker hendes evner ?  Kan hun også bruge dem, når der er fare på færde?  Hvem kan hun betro sin helt nye hemmelighed til og vil de tro på hende? Eller er hun ved at blive skør?

Bog 1 bygges gradvist op, så man lige kan lære alle karaktererne at kende. Men allerede fra første side i bog 1 suges vi ind Emmas tanker. Man kan virkelig mærke hende, hvad hun føler og hvad hun går igennem: "Hold så mund!...jeg ville ønske, at jeg kunne få hende til at stoppe. STOP! råbte jeg inde i mit hoved. Selvfølgelig stoppede hun ikke. "Luna sta...sta...stammer", grinede Sanne. (side 12). Det er meget rørende og man får hurtig stor empati med de to veninder Emma og Luna. De har et dejligt tæt og varmt venskab: "vi er noget specielt", sagde hun og tog mig i hånden. Det var dejligt at have en ven, der forstod en" (side 17). Jeg er vild med venskabet mellem Emma, Luna og Matt.  Det er meget veskrevet.

Der er dejlig overraskende magi, uhygge og spænding: "Jeg kan ikke lide det". Luna pressede sig tæt ind til min side...Jeg havde aldrig været så mørkeræd. Vinden susede i træerne over os. En ugle tudede..." (side 38)

I bog 2 og 3 skrues der meget mere op for spændingen . Det er jeg helt vild med. Der er både gåder, gamle skræmmende tomme huse, hekse, spøgelser og uhygge. Det er så nervepirrende og også lidt romantisk.  Jeg er helt vild med Elna. Hun er bare så dejlig og fuld af overraskelser.

Dialogen i bøgerne er meget velskrevet og føles autentisk.

Bøgerne handler om alt fra venskab, sammenhold, tillid, skoleliv, mobning/drilleri, den første forelskelse, uhygge og hemmelige gåder samt om ensomhed og fordomme. at man ikke skal dømme folk på deres udseende og tro, at de er onde og farlige.

Denne bogserie har hele pakken. De er underholdende, spændende, uhyggelige, rørende og hjertevarme. Jeg er helt vild med dynamikken mellem karaktererne og med budskabet i bøgerne. Jeg synes, alle børn og deres forældre bør læse denne bogserie, fordi den har noget på hjertet. Et meget vigtigt og relevant budskab og den giver indblik i en problematik, som måske ikke alle kender til, men som de hermed kan blive klogere på. Man er ikke mindre intelligent, fordi  man er ordblind. Eller doven. Tværtimod. Denne bogserie kan være med til at forebygge diskrimination og samtidig belyse emnet på en meget underholdende og ikke belærende måde.

Jeg må også tilføje, at jeg er også helt vild med den gode indledning til alle bøgerne. I bog 1 har Ulrika og Clara Amalie skrevet indledningen, som blandt andet handler om, at vi alle er født med en særlig gave.  Og i bog 2 er der en supergod indledning skrevet af Lasse Kjøbeløv, som har en kandidat i designledelse, er bogblogger og ordblind. Den går lige i hjertet på mig og er så rørende og fuld af håb og inspiration. Lasse Kjøbeløv er virkelig et sandt forbillede på, at selvom man er ordblind eller har andre udfordringer i hverdagen, så kan man godt blive til noget stort og få en flot lang uddannelse. Man skal bare tro på sig selv, bevare viljestyrken og aldrig give op.  Som ordblind har man nogle andre særlige evner, som Lasse understreger. Lidt ligesom magi! Jeg må sige, at jeg holder meget af at følge Lasse Kjøbeløv  @hellolasse på instagram, fordi han giver et anderledes syn på de bøger, som han læser og et spændende indblik i hans liv, som giver et nyt perspektiv til tilværelsen. 

ILLUSTRATIONER TIL BOGEN:

Charlotte T. Frobenius har kreeret de flotteste, detaljerede, farverige og meget livagtige illustrationer i bøgerne  som i den grad er med til at støtte historien, berige den og gøre læseoplevelsen endnu bedre.  Jeg er helt vild med de tydelige udtryk og mimik på karakterernes ansigter. Man kan virkelig se karaktererne for sig på den bedste måde.  Jeg er vild med hendes tegnestil og med forsiderne til bøgerne. 

Jeg giver denne bogserie 6 stjerner / 6

Den har mine varmeste anbefalinger og jeg håber så meget, at der kommer flere bøger i serien. Jeg er sikker på, at Emma, Luna og Matt har flere eventyr,  der venter derude. 

Forfatteren, den kun 12 årige Clara Amalie har sin egen youtubekanal, der hedder Claras læseunivers  hvor hun blandt andet fortæller om det at være ordblind. Ydermere denne serie " Superkræfter: har også fået sin egen facebookside. Denne bogserie er også lige blevet nævnt i Bog og idés nyhedsbrev.

Bøgerne kan også findes på ereolen og ereolengo samt på Mofibo. 

Skrevet af bogblogger Youlooklikeabook





Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva